Jutri: Triglav The Rock Ljubljana

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Slovenija bo maja gostila vrhunske slovenske in svetovne športne plezalce, ki se bodo pomerili v balvanskem plezanju. Vrhunec dvodnevnega tekmovanja, imenovanega Triglav The Rock Ljubljana, bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo postavili posebno 30-metrsko steno, na kateri se bodo v soju žarometov in televizijskih kamer pomerili najboljši športni plezalci.

Balvansko plezanje sodi med najmlajše oblike športnega plezanja, pri kateri udeleženci ne uporabljajo klasičnih varovalnih pripomočkov ali plezalnih vrvi, temveč blazine. Gre za šport, ki je pred kratkim dobil veliko priznanje, saj bo športno plezanje leta 2020 v Tokiu ena izmed petih novih olimpijskih panog. Z željo po popularizaciji plezanja in predstavitvi novega olimpijskega športa v središču prestolnice organizirano mednarodno tekmovanje Triglav The Rock Ljubljana. Dogodek se bo s kvalifikacijami začel v petek, 19. 5. 2017, dan pozneje, 20. 5. 2017, pa bodo v središču prestolnice potekali zaključni boji.

Najboljši slovenski in svetovni športni plezalci bodo svoje znanje in spretnosti preizkusili na posebej za ta dogodek pripravljeni zahtevni 30-metrski plezalni steni. Za njeno izdelavo je poskrbelo uspešno slovensko podjetje Marles.

Generalni pokrovitelj dvodnevnega spektakla je Zavarovalnica Triglav, ki je že od nekdaj povezana z vrhunskim športom. Sedež družbe je eno najboljših del slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je ustvaril Ljubljano, kot jo poznamo danes, prav v letošnjem letu pa obeležujemo 145. obletnico njegovega rojstva in 60. obletnico smrti. Med njegovimi mojstrovinami je tudi Tromostovje, kot imenujemo mogočni sklop treh mostov čez Ljubljanico, ki ga je eden najboljših športnih plezalcev in hkrati tudi ambasador dogodka, Jernej Kruder, preplezal kot prvi na svetu.

ni podpisa
ni podpisa


Jernej Kruder velja sicer za enega najuspešnejših športnih plezalcev na svetu. Preteklo leto je zaključil med deseterico najboljših športnih plezalcev na svetovni lestvici IFSC  in pred kratkim na Majorki kot drugi na svetu brez varovanja nekaj deset metrov nad morjem preplezal balvan težavnostne stopnje 9b. To velja za doslej najtežji športno-plezalni vzponov na svetu. V mesecu maju pa se bo spopadel s steno na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Tekmovanje bo potekalo po pravilih mednarodne zveze za športno plezanje – IFSC, finale, ki bo 20. 5. 2017, pa si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi na TV Slovenija. Projekt je podprla tudi Planinska zveza Slovenije.

Kvalifikacije, na katere se lahko prijavijo vsi, ki bodo v letošnjem letu dopolnili 16 let, bodo v novem plezalnem centru Plus Climbing v Kopru. V polfinale na Kongresnem trgu se bo uvrstilo dvajset najboljših fantov in deklet, ki se bodo nato pomerili za po šest vstopnic za veliki finale. Vrhunec dogajanja se bo odvil v poznih večernih urah, ko bo stena zažarela s pomočjo svetlobnih efektov in odlične glasbene spremljave.

ni podpisa
ni podpisa


Več o dogodku Triglav The Rock Ljubljana najdete na:
http://www.therockljubljana.com/

Video si lahko pogledate na:
https://www.facebook.com/TriglavTheRockLjubljana/videos/698814386953779/

Koda videa za vdelavo na spletno stran:
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTriglavTheRockLjubljana%2Fvideos%2F698814386953779%2F&width=500&show_text=false&height=280&appId" width="500" height="280" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>


www.extrem.si

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: