Kaj izbrati?

Fotografija: Trening NK Maribor, 5.1.2015, Maribor
Odpri galerijo
Trening NK Maribor, 5.1.2015, Maribor

Industrija športne opreme je v zadnjem desetletju dosegla napredek, ki mu je izjemno težko slediti. Včasih so bile superge pač superge. Nismo si preveč gnali k srcu, če smo v istih športnih copatah tekli, igrali nogomet, košarko, tenis ... Danes je samo za tek vsaj deset različnih vrst copat: za pronatorje, supinatorje in nevtralce, za asfalt, gozd, makadam in tartan. Podobno je v svetu gorskih koles. Včasih je bilo eno kolo za vse. Danes pa s kolesom, ki je namenjeno spustu, sploh ne moreš premagati klanca v smeri navzgor. Podobno je z različico za kros, ki bi med vratolomnim spustom po skalah in koreninah verjetno razpadla. Morda še največja »zmeda« je v svetu smuči. Namesto sulic se je v dobi karvinga pojavilo nešteto različic in vsaka ima svoj namen. Nekatere se med seboj le malo razlikujejo.

Široka izbira, v kateri skoraj v katerem koli športu vsakdo najde zase nekaj primernega, je seveda dobrodošla. A po drugi strani vnaša tudi precej nejasnosti. Danes je treba biti pravi strokovnjak, da si sploh znaš kupiti pravo opremo. Pogosto se zgodi, da na spletni strani nekega proizvajalca z velikimi težavami odkriješ, kaj potrebuješ.

Zato si je pred nakupom športnih copat, kolesa, smuči, teniškega loparja, kompleta palic za golf treba odgovoriti na nekaj vprašanj. Za začetek pomaga, če se ne začnemo ukvarjati z vsakim športom, ki je zdaj v modi, ampak se omejimo na tri do pet športov, ki so nam blizu, ki ustrezajo naši telesni zgradbi in s katerimi se že nekaj časa ukvarjamo na razmeroma visoki ravni. Potem znotraj vsakega izmed svojih športov čim bolj objektivno ocenimo svoje sposobnosti. Na podlagi tega podatka je namreč precej laže ugotoviti, kako kakovosten kos opreme potrebujemo. Dogaja se namreč, da si rekreativci izberejo predobro opremo, ki je za njihovo znanje in telesno pripravljenost preveč zahtevna. Zato niti ne zmorejo izkoriščati njihovih najboljših lastnosti, zgodi pa se, da je prezahtevna oprema tudi razlog za počasnejši napredek ali celo poškodbe. Zelo pomemben je tudi podatek, kako se ukvarjamo z nekim športom. To je še posebno pomembno pri športih, kot so na primer alpsko smučanje, smučarski tek ali gorsko kolesarstvo. Pri gorskem kolesarstvu je treba ugotoviti, ali nam bolj prija norenje po klancu navzdol ali bolj uživamo, ko klance premagujemo v smeri navzgor. Pri smučanju je treba vedeti, ali bomo vijugali po urejenih smučiščih ali po svežem pršiču. Pri smučarskem teku se moramo odločiti med drsalno in klasično tehniko ...

Zelo pomaga, če se o svojih dilemah pogovorite s prodajalci, ki so praviloma zelo dobro podkovani o najnovejših trendih in smernicah. Vsekakor pa velja, da je bolje kupiti kakovostno opremo, ki je sicer nekoliko dražja, vendar ima občutno daljši rok trajanja. Predvsem pa je treba športno opremo uporabljati in ne zbirati. Najbolj škoda je opreme, ki zaprašena leži v kotu.

Več iz te teme:

Komentarji: