Kdo je zaznamoval športno leto 2015?

Fotografija: Tina Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka. Ljubljana, Slovenija 11.junija 2015.
Odpri galerijo
Tina Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka. Ljubljana, Slovenija 11.junija 2015.

Tina Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka. Ljubljana, Slovenija 11.junija 2015.
Tina Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka. Ljubljana, Slovenija 11.junija 2015.

Slovenski športniki so bili letos pridni pri nabiranju medalj in naslovov. Zbrali so veliko odličnih uvrstitev, med izstopajočimi pa so dvojna zlata krona Tine Maze, skakalna pravljica z rahlo nesrečnim koncem Petra Prevca in presenetljivo evropsko srebro odbojkarjev.

Čeprav leto 2015 ni leto olimpijskih iger, pa je postreglo s številnimi svetovnimi in evropskimi prvenstvi. Na njih so imeli vidno vlogo tudi slovenski športniki, bogato bero so že pozimi začeli tisti na smučeh.

Prva dama slovenskega smučanja zadnjega desetletja in pol Tina Maze je poskrbela za dva odmevna dogodka; najprej je postala dvakratna svetovna prvakinja, na SP v ZDA je dobila prestižno dirko v smuku in dvoboj z veliko tekmico Anno Fenninger, dodala pa še zlato v kombinaciji in srebro v superveleslalomu. Avstrijka je sicer vrnila udarec v svetovnem pokalu in nadoknadila zaostanek za končni veliki kristalni globus, ki je Slovenki ušel za 22 točk. Po koncu sezone pa je, po nekaj tednih premisleka, sporočila še, da se (za zdaj začasno, za eno leto) umika iz sveta športa.

Peter Prevc je bil osrednji junak zime pri skakalcih. Njegov dvoboj s Severinom Freundom je trajal do konca, do zadnjega skoka v sezoni, a se za Slovenca ni končal srečno: z istim številom točk je po zadnji tekmi doma v Planici ostal na drugem mestu skupnega seštevka, ker je imel manj zmag. Za uteho mu je ostal dosežek na letalnici v Vikersundu, kjer je kot prvi na svetu poletel do 250 metrov. Svetovni rekorder pa ni več, ker je bil Anders Fannemel nato še meter in pol daljši.

Peter Prevc, slovenski smučarski skakalec. Ljubljana, Slovenija 9.novembra 2015.
[Peter Prevc,smučarski skakalci,športniki]
Peter Prevc, slovenski smučarski skakalec. Ljubljana, Slovenija 9.novembra 2015. [Peter Prevc,smučarski skakalci,športniki]

Naslova svetovnih prvakov sta si priborila še najbolj znani slovenski brkač Filip Flisar v krosu ter biatlonec Jakov Fak, deskar Žan Košir pa je bil na koncu sezone najboljši v vseh treh seštevkih svetovnega pokala, dodal pa še srebro na SP.

V ekipnih športih je tokrat, morda nekoliko presenetljivo, izstopala odbojka. Slovenski fantje so dolgo veljali za skrite talente, na EP v Bolgariji pa so presenetili vse: v polfinalu so premagali favorizirane Italijane, nato v boju za zlato sicer klonili s prav tako favoriziranimi Francozi, vseeno pa so s srebrno medaljo poskrbeli za doslej največji uspeh tega športa.

Manj uspešni so bili hokejisti, košarkarji in nogometaši. Prvi so na SP na Češkem izpadli iz elitne skupine; košarkarji so po spodbudnem začetku EP pri sosedih čez južno mejo nato padli že na prvi stopnički izločilnega dela proti Latviji, nogometaši pa so ostali brez evropskega prvenstva 2016, potem ko so se jim v dodatnih kvalifikacijah Ukrajinci maščevali za poraz pred 16 leti. Rokometaši so bili na SP osmi.

Prvi košarkarski zvezdnik Slovenije Goran Dragić je poleti podpisal sanjsko pogodbo. Z Miamijem se je dogovoril za pet let sodelovanja in za 90 milijonov dolarjev plače, kar ga uvršča na sam vrh Slovencev po zaslužku v ameriških poklicnih ligah.

Goran Dragić, košarkaš, med novinarsko konferenco v prostorih Telemacha, kjer je pojasnjeval  zadnje dogodke v NBA, v Ljubljani, 8. maja 2015.
Goran Dragić, košarkaš, med novinarsko konferenco v prostorih Telemacha, kjer je pojasnjeval zadnje dogodke v NBA, v Ljubljani, 8. maja 2015.

Za slovo od košarkarskih igrišč pa se je odločil Marko Milić, ki je pred dolgimi leti začel utrjevati pot Slovencem v ligi NBA. V športni pokoj pa je odšlo še nekaj znanih športnikov, med njimi dolgoletni kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar, veslač Luka Špik, atlet Primož Kozmus ...

Talentov pa v Sloveniji kljub slovesu teh treh ne manjka: ne sicer na istem področju, toda nase je opozoril komaj 19-letni Tim Gajser. Mladi dirkač je letos kronal popolno predanost motokrosu in si privozil naslov svetovnega prvaka v razredu MX2, že v naslednji sezoni pa se bo preselil v elitni razred MXGP.

SLO., BOGO IN TIM GAJSER, 30.10.2014, FOTO: DDEJAN JAVORNIK
SLO., BOGO IN TIM GAJSER, 30.10.2014, FOTO: DDEJAN JAVORNIK

Letos sta pomembna mejnika doživela tudi dva športna objekta: Planica po desetletjih propadanja končno dobiva podobo spodobnega in sodobnega nordijskega športnega centra, ljubljanska dvorana Tivoli pa je praznovala okrogel jubilej - 50 let, v katerih je gostila množico ne le športnih, ampak tudi vrhunskih glasbenih dogodkov. Telovadci v Ljubljani pa so dobili nov gimnastični center.

Več iz te teme:

Komentarji: