Penasti valji in grid foam rolerji

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsi tisti, ki se redno rekreirate ali vadite v različnih fitnes ali vadbenih centrih, ste zagotovo že slišali za penasti valj. Tudi, če jih še niste uporabljali, ste se zagotovo že srečali z njimi ali vsaj slišali kaj o njih. Zakaj uporabljati penasti valj? Prednosti uporabe penastih valjev? Kakšne so razlike med njimi? To so vprašanja s katerimi se srečujete, če še ne poznate uporabe samih valjev. Mogoče se vam zdi, da je še eden izmed novih proizvodov, ki ga vi zagotovo ne potrebujete!  Ampak naj vam povem, da se motite. Če ste imeli kdaj kakršnokoli poškodbo ali bolečino v stegnih, križu, rokah ali kjerkoli drugje in niste poskusili uporabiti valjčka, potem ste zagotovo bili na slabšem.


Zakaj uporabljati penasti valj?

Penasti valji so eden izmed najboljših pripomočkov za razbijanje vozlov, regeneracijo  ali kot pripomoček po rehabilitaciji. Tako lahko z različnimi vrstami valjev sprostimo mišico fascio. Temu rečemo tudi miofascialna sprostitev mišic. Fascia ali ovojnica je največji sistem v našem telesu. Če je ta ovojnica zdrava in prožna nimamo težav pri gibanju. Ovojnice so namreč pomembni sestav gibanja telesa in naše drže. Če imamo težave pri gibanju ali se pojavijo bolečine pa je vaša ovojnica poškodovana ali podvržena slabim gibalnim navadam, kar povzroči mišično neravnovesje.

Prednosti uporabe penastih valjev?

Z različnimi vrstami valjčkov tako sproščamo površinsko fascio oz. ovojnico. Tako pomagamo telesu poravnati mišično neravnovesje, povečamo gibljivost, izboljšamo učinkovitost mišic in sproščamo napetost v mišicah. S tem zmanjšamo bolečine, ki so posledica poškodb fascie. Zato je metoda valjčkanja že skoraj nujna pri vseh, ki se aktivno ukvarjajo s športom ali izvajajo zelo naporne treninge. 

Različne vrste valjev

PRO mehkejši penasti valj

ni podpisa
ni podpisa

Če imate na določenih predelih telesa bolečine ali se vam le-te pojavijo, ko telovadite, potem potrebujete bolj mehke valje. Z PRO mehkim penastim valjem si lahko nežno masirate boleči predel. Z njim lahko izvajate različne vaje in sprostilne tehnike. Kljub temu, da je valj mehkejši naj ne mislite, da ne bo imel svojega učinka. Penasti valj je primeren tudi za rehabilitacijo, pilates, fitnes ali jogo. Pomembno je tudi to, da je valj iz EVA kvalitetne pene saj tako ne bo izgubil svoje oblike in trdnosti. Slabši penasti valji namreč po večkratni uporabi izgubijo svojo obliko in se deformirajo. Tako postane valj neuporaben.

Dolžina valja: 40 cm ali 90 cm
Trdota: Srednje trda pena (3/5)

EVA masažni valj za terapijo

ni podpisa
ni podpisa

Ta masažni valj je primeren za osebe, ki se bolj redno gibljejo in iščejo hitro rešitev za lajšanje bolečin, ki jih imajo zaradi vadbe. Ne glede na to s katero vrsto športa se ukvarjate, naj bo to pilates, funkcionalna vadba, tek, kolesarjenje, boks ali dvigovanje uteži, vam bo EVA masažni valj za terapijo pomagal pri regeneraciji in lajšanju bolečin.  Valj je majhen in lahek, tako da ga lahko vzamete s seboj kamorkoli že greste. 

Običajni penasti valji imajo gladko površino, ki pritiskajo na mehko tkivo. Ker je učinek pri gladkih valjih omejen, so zato penaste valje še nadgradili. Posebni EVA masažni valj za terapijo z različnimi izboklinami. Valj manipulira z mehkim tkivom tako kot to delajo športni terapevti in maserji. Trdne izbokline na valju omogočajo konstanten pritisk na vozle v vašem telesu. Tako omogoča, da se mehko tkivo nežno razteza v vse smeri in pomaga vaši ovojnici, da se hitreje regenerira. Z masažo takšnega valja si boste olajšali boleče predele in hitrejše »okrevali« po bolj intenzivnih vadbah.

Dolžina valja: 34 cm ali 61 cm
Trdota: Trda pena (4/5)

Tunturi Grid penasti valj

ni podpisa
ni podpisa

Ta penasti valj z visoko gostoto vam omogoča, da s svojo mrežasto površino zaobjame različne masažne cone. Zaradi svoje mrežaste površine vam Tunturi Grid penasti valj omogoča, občutek »posnemanja dlani«. Z valjčkanjem boste imeli občutek, kot da vas masirajo terapevtske roke. Podolgovate »cevi« simulirajo prste,  manjši »bloki« pa simulirajo konice prstov. Pomembno je vedeti tudi to, da boste z rednim valčkanjem izboljšali vašo zmogljivost pri vseh vrstah športov.

Dolžina valja: 33 cm
Trdota: Trda pena (5/5)

Penasti valj – Grid Rumble Roller Compact

ni podpisa
ni podpisa

Gre za zelo trd in močan valj, ki s svojimi izboklinami naredi terapijo oz. masiranje še bolj učinkovito. Izbokline so zelo trde, vendar prilagodljive. Zato je Grid Rumble Roller Compact valj primeren tudi za ogrevanje pri različnih vrstah športa. Zaradi svoje trdosti je primeren za bolj aktivne in močne športnike, ki potrebujejo bolj močne masažne oprijeme. Ni primeren za začetnike. S preprostimi tehnikami lahko vedno nadzorujete količino pritiska na vaše telo oz. na predel, ki ga masirate. Če želite povečati pritisk in omogočiti globjo in bolj prodorno masažo v mišicah to storite z počasnim premikanjem telesa.

Dolžina valja: 30 cm
Trdota: Zelo trda pena – compact (5/5)
 

Več iz te teme:

Komentarji: