Poletov potep: Predstava kozorogov na drugi najvišji gori Julijcev

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Izhodišče na drugo najvišjo goro Julijskih Alp, na Montaž (Špik nad Policami, 2753 m), je severno od Nevejskega prelaza na Montaževi planoti (Altipiano del Montasio), kamor se skozi gozd pripeljemo po izjemno strmih asfaltnih in ozkih serpertinah, kjer je bil leta 2013 cilj ene izmed etap italijsanke pentlje.

Na planini Pecol se nam razgrne čudovita panorama na pašne travnike, ki se nahajajo pod južnimi ostenji Montaža in Viša (Jof Fuart) ter na drugi strani na severno stran Kaninskega pogorja.

Izletniki, ki jih je med vikendom precej, se večinoma odpravijo proti planinski koči (Riffugio di Brazza) in nekoliko višje, kjer med travinjem in skalami domujejo številni svizci. Kozorogov je tu pod navpišnim ostenjem neverjetno veliko, se ne pustijo motiti, planincev se ne bojijo, pravzaprav se nam je zdelo, da so celo pozirali.

Ko v desni prečimo melišče in vstopimo v skale, od daleč zagledamo Pipanovo lestev in okno v glavnem grebenu. Če se bojite višine, "Pipan" nikakor ne bo nedolžen, sploh če se naredi zamašek ali je na lestvi gneča, zaradi katere ta lahko postane precej gugajoča. Lestev iz jeklenice je dolga 80 metrov in poteka navpično navzgor po skalnatem pobočju, zaradi izpostavljenosti pa je za vašo varnost samovarovalni komplet praktično obvezen.

Pot do gore, ki je v Julijcih po višini takoj za našim Triglavom, nas naprej vodi po grebenu, po katerem vas bodo spremljali številni kozorogi.

Do vrha boste potrebovali približno tri ure in pol hoje, prek Pipanove lestve potrebujete plezalni varovalni pas, obvezna pa je  tudi čelada, saj vsako kameje, ki se ga sproži, lahko konča na vaših glavah. Številni kozorogi so največkrat tisti, ki sprožijo nevarno padanje kamenja.

Poti na vrh je sicer več, nobena pa ni lahka in nezahtevna. Pa varno pot!

Več iz te teme:

Komentarji: