poletov recept: goveji zrezek (in to v omaki)

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Lepo je dobiti meso  od okoliškega kmeta, za katerega veš, da dobro skrbi za svoje živali in hlev. Pred nekaj dnevi sem imela srečo kupiti takšno goveje meso. Na jedilniku so se zato znašli klasični goveji zrezki v zelenjavni omaki. Zelo klasično skoraj staromodno s sapico mojega pridiha. V mladosti in sploh v otroštvu nisem bila pretirana ljubiteljica govedine in mesa na splošno, goveji zrezki moje mame pa so bili nekakšen kompromis, do kje sem bila še pripravljena popusti pri pregovarjanju. Dandanes so ti zrezki moje mame za moj okus ultimativni, moji pa samo poskus približanja le tem. Zato raje uberem svojo pot, ker bi bila sicer z izidom verjetno razočarana.


O govejem(rdečem mesu) nasploh obstajajo številne polemike ali je zdravo ali ne. Dejstvo pa je, da je to meso bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi.  Molekule železa v mesu so v primerjavi z zelenjavnimi veliko manjše in se veliko lažje absorbirajo v telesu. Zato je rdeče meso velik zdravilec različnih slabokrvnosti. Meso je zelo hranljivo in nam daje občutek sitosti. Ohranja tudi mišično maso in težo . Sama sem zagovornik, da mora biti naša prehrana resnično raznolika in raznovrstna, zatorej velja včasih poseči tudi po govedini.


Za 4 zrezke potrebujemo:
4 tanke goveje zrezke
Gorčica
2 žlici moke
Olje
1 srednje velik por
1 večja rdeča čebula
1veliko korenje
1 dl rdečega vina
Sol, poper
1 žlička mlete paprike
1 dl paradižnikove mezge
2 stroka sesekljanega česna
Polovica jušne kocke
1 srednje velika zelena bučka
150- 200 g graha (zmrznjenega ali iz pločevinke)
Peteršilj, timijan, šetraj
2 žlici kisle smetane


Priprava:
Zrezke dobro potolčemo, posolimo, popramo, premažemo z gorčico in pomokamo na eni strani. V večjo ponev na vroče olje stresemo drobno sesekljano čebulo, korenje in por. Dodamo zrezke (pomokana stran naj bo zgoraj). Pečemo jih nekaj minut, hitro obrnemo in še za kratek čas popečemo na drugi strani. Zrezke vzamemo iz ponve. Čebuli, korenju in poru, ki se pečejo še na ponvi pa dodamo malo moke, mlete paprike, vina, česna in vse skupaj  nekaj minut pražimo. Nato dodamo še vino, jušno kocko in zalijemo z nekaj vode( 2 dl) in paradižnikove mezge. Sedaj smo že počasi dobili omako. Zrezke s tekočino, ki je odtekla stresemo nazaj v omako. V le to damo še timijan, sesekljan peteršilj in šetraj. Vse skupaj dušimo približno uro (odvisno od kvalitete mesa). Nato dodamo še grah in sesekljano bučko. Kuhamo še toliko časa, da se grah in bučka zmehčajo, po želji dodamo kislo smetano in postrežemo.
K zrezkom se priležejo testenine, riž, meni osebno pa pire krompir z dodano zelenjavo (na primer porom).

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: