Poletov recept: pohorski sendvič

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Nedeljsko popoldne na prvi zasneženi dan. Nostalgičnost. Moj hišni jukebox je izbral glasbo Nat King Colea, ki je bila nekoč pogosto prisotna v naši dnevni sobi, v pečici pa je tudi zadišalo po spominih. Sladica iz otroštva, skoraj obvezna klasika pri nedeljskem kosilu, ko so na obisk prišli gostje.


Zgodba na krožniku ni pretirano športnega in dietnega značaja, vsake toliko pa lahko malo pogrešimo, in si privoščimo kak prekršek.  Je pa jed Pohorska omleta nastala davnega leta 1952 pod prsti kuharskega mojstra Franca Pogačarja v Poštarskem domu na Pohorju seveda.


Originalno gre za omleto, ki je premazana s sočnim in zdravim brusničnim nadevom in stepeno smetano. Sama pa sem omleto priredila v sendvič in jo nadevala s prav tako kiselkastim že rahlo božično začinjenim ribezovim nadevom.


Potrebujemo (obroč 22 cm):
6 beljakov
6 rumenjakov
6 žlic pirine moke
6žlic rjavega sladkorja
Vanilja
Sol
6 -8 žlic ribezove marmelade
0,5 litra stepene smetane
300 g malin (lahko tudi zmrznjenih)
Sladkor v prahu


Priprava:
Iz beljakov in sladkorja, ki ga postopoma dodajamo stepemo čvrst sneg. Nato v zmes dodamo rumenjake, sol, vaniljo in moko.  Spečemo dva biskvita v obroču premera 22 cm. Pečemo približno 15 minut pri temperaturi 180 stopinj. Biskvita ohladimo. Stepemo smetano in ji dodamo nekaj sladkorja v prahu, vanilje in ruma.
Biskvite vsakič premažemo z ribezovo marmelado, nadevamo s smetano in potresemo z malinami. Sama sem to ponovila trikrat. Če je možno in zdržite, je priporočljivo, da sendvič nekaj časa počiva v hladilniku, da se sestavine prepojijo. Pa tudi, če ne, bo stvar zagotovo delovala.

 

Več iz te teme:

Komentarji: