Poletov recept: Pregrešna pašta s kraljico morja

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za nekatere so se božični prazniki prevesili iz novega leta tudi v mesec januar, ko spet praznujemo in temu primerno polnimo naše želodčke. Sam sem prepričan, da bom proslavljal 8. Februarja, ne samo zaradi največjega slovenskega pesnika, ki nam je prigaral državni praznik, ampak tudi zaradi kitajskega novega leta, pač, vsak izgovor za pregreho je v mojem svetu več kot dobrodošel. Kolega je naredil 10 sklec? Super, proslavimo.

No, enkrat se nam mora ustaviti in takrat je treba počasi poseči po nečem lažjem. Takrat pride na vrsto pašta s tunino, brez parmezana, kajpak. Italijanske babice pravijo, da v morsko pašto nikoli ne smemo naribati parmezana in jaz jim verjamem, saj so, no, babice. To me popelje v čas svojega drugega obiska Sicilije in mesteca Trapani, kjer so »izumili« vse vrste testenin s produkti morske kraljice, tune, vsaj tako ji pravijo v tem pristaniškem mestu na zahodu Sicilije, pa čeprav je njihova kuhinja močno prepletena z arabsko.

Najboljša pašta s tuno je najmanj zakomplicirana, tako da bomo opravili v manj kot 15 minutah.

Za štiri jedce potrebujemo:

  • 2 konzervi tunine v naravnem soku
  • 1 veliko čebulo
  • 3 stroke česna
  • Nekaj stebelc peteršilja
  • 5 sušenih paradižnikov v olju
  • Pest kaper
  • pol deci belega vina

Priprava:

Sesekljano čebulo popražimo na oljčnem olju, solimo, dodamo česen, ki smo ga narezali na tanke lističe in hitro popražimo, da česen ne počrni in postane neokusno grenak. Dovolj bo 30 sekund ali minuta. Dodamo tuno in premešamo, tako da tuna ne ostane v velikih kosih. Narežemo sušene paradižnike in jih s pestjo kaper vržemo v mešanico. Kapre bodo jedi dale slanost, zato pazljivo začinite omako, da ne bo preslana. Dodajte vino in malček pokuhajte. Vino naj bo isto kot tisto, ki ga boste ob jedi pili iz kozarca. Dodajte peteršilj.

Testenine skuhamo v osoljenem kropu po navodilih proizvajalca. Sam imam najraje standardno različico s špageti. Špagete vržemo v ponev. Omake mora biti ravno toliko, da bodo testenine prevlečene z njo, nikakor ne smejo plavati!

Več iz te teme:

Komentarji: