Poletov recept: Tanjin jagenjček

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Jagenjček po moje


Menda med prijatelji slovim po dobri pripravi pečene jagnjetine. Zgodba se je začela že pred leti, ko sem v dar in zahvalo, kot lastnica travnika po katerem se sprehajajo in žvečijo travo ovčke sosedovega kmeta,dobila celo jagnje. Uboga žival me je spravila v zadrego in stisnila v kot, potem pa sem se zadevi odločila zoperstaviti in prijeti »bika za roge« torej spraviti jagnje v peč. Zadeva je izpadla posrečeno. No, ne na njegovo srečo. To sem pripisala začetniški sreči. Ko pa sem se zadeve lotila naslednjič, sem si rekla: »morda pa vse skupaj le ni tako zapleteno«. Danes lahko rečem, da je dokaj enostavno, le zahteva nekaj časa. Prijatelji so bili nad  mojimi poizkusi navdušeni (če niso bili samo prijazni do mene), ampak glede na število zelo dosledno oglodanih in obranih kosti verjamem, da ni šlo zgolj za prijaznost. Tako sem si prislužila ime svoje specialitete, ki se glasi Tanjin jagenjček.
Jagnjetina sicer slovi kot zelo zdrava vrsta mesa in bogat vir beljakovin. Vsebuje malo maščob od njih pa je dobršen del nenasičenih maščobnih in omega 3 kislin. Veliko ima tudi železa, selena in drugih vitaminov in mineralov.
Za meso je sicer značilen vonj, ki mnoge odbija, sama pa menim, da se ta vonj in okus lahko z dobro pripravo znatno ublaži. Bistvo  mojega je ravno v tem, da se po vsaj dveh bolje pa treh dneh mariniranja v olju, začimbah in zelenjavi meso zmehča in navzame vonja teh začimb in zelenjave.
Torej pomembno je, da se priprave mesa lotite nekaj (2-3 )dni pred pečenjem.


Potrebujemo:
1-2 kg mlade jagnjetine v kosih za pečenje (odvisno od števila jedcev)
1 do 1, 5 liter olja
Korenje, peteršilj, zelena, por, čebula, česen, bučke, rdeča paprika
Timijan
Sol
2 dl rdečega vina


Priprava:
Kose mesa posolite in jih položite v veliko skledo. Dodajte jim po nekaj kosov vsake vrste zelenjave (odvisno tudi od vašega okusa). Potresite s timijanom, lahko tudi nekaj rožmarina. Vse skupaj zalijte z oljem, da je vse meso potopljeno pod oljem in pospravite v hladilnik minimalno za eno noč in dan, bolje pa dva do tri dni.
Pečenje: Meso damo na pekač v naprej ogreto pečico na temperaturo 220 stopinj in pečemo pri tej temperaturi 15 do 20 minut, nato temperaturo zmanjšamo na temperaturo 180 stopinj in pečemo še slabo uro (odvisno od teže in velikosti kosov). Zadnjih petnajst minut meso pokrijemo z aluminijasto folijo.
Zraven mesa priporočam sočasno pečenje krompirja z vso zelenjavo, ki se je marinirala z jagenjčkom. Olupljen krompir pred pečenjem deloma pokuhamo in narežemo na manjše koščke. Vse skupaj že na začetku pečenja zalijemo še z dvema dl rdečega vina.  Med peko meso tudi večkrat polijemo z oljem iz pekača.
Če boste imeli srečo in prave jedce, ne bo obmolknil samo jagenjček ampak tudi vaši gosti s polnimi usti.

Več iz te teme:

Komentarji: