Še Rogla z Alpino

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Veliki pohodniški izziv 70 kilometrov po Sloveniji z Vikijem Grošljem. 

V sklopu praznovanja 70-letnice Alpine pripravljamo vseslovenski pohodniški izziv pod imenom '70 kilometrov po Sloveniji'. 

Prvi čevelj, narejen v Alpini, je bil tradicionalni žirovski 'gojzar', kar je dober razlog, da praznovanje obletnice posvetimo pohodništvu. 
Velikemu pohodniškemu izzivu se je že pridružil podpornik in že 40 let zadovoljen uporabnik čevljev Alpina, alpinist Viki Grošelj. Vabljeni, da se nam pridružite vsi, ki radi hodite in si želite prosti čas izkoristiti za gibanje in druženje v naravi.


7 POHODOV PO 10 KILOMETROV
70 kilometrov dolgo pot bomo skupaj z Vikijem Grošljem prehodili v večih etapah, med 15. aprilom in 3. junijem.  Na vsakem izmed sedmih pohodov si bomo za cilj zadali približno 10 kilometrov dolgo traso.  Vse ture so tehnično nezahtevne, z manjšimi vzponi in spusti, zato so primerne za vse generacije in družine z otroki. V Žireh se bomo podali na najdaljšo, 12 km dolgo pot po delu Rapalske meje z razgledom na Žiri in okolico in sicer v soboto, 29. aprila s pričetkom ob 9. uri izpred tovarne Alpina.

 

Rogla, sobota, 3. junij

Izhodišče: parkirišče Rogla – hotel Planja

Registracija pohodnikov bo potekala na parkirišču pri info točki Alpina in sicer od 8.30 ure dalje. Vsi pohodniki prejmejo malico, pijačo in praktično darilo.

 
Trasa: Rogla - Lovrenška jezera
parkirišče Rogla – markirana pot Lovrenška jezera - Rogla

Od hotela Planja se bomo odpravili proti severu preko travnatih planj do Ostruščice (1498 m). Pohorske planje so nastale pred stoletji, ko so pastirji na položnih slemenih izkrčili gozdove in jih spremenili v pašnike. Z Ostruščice nadaljujemo preko sedla Komisija (šotno barje) do Mulejevega vrha, kjer se prične gozdni rezervat. Pot nas bo vodila izmenoma preko travnikov in gozdov do Lovrenških jezer, ki predstavljajo obsežno šotno barje z 19 jezeri in so edinstven naravni fenomen. Sprehodili se bomo okrog Lovrenških jezer in se povzpeli na ogledni stolp s pogledom na jezera iz višine.

Nazaj se vračamo po isti poti na Roglo.

 

Trajanja pohoda: od 3 do 3,5 ure,

Dolžina pohoda: 10 km

Priporočljiva športna oprema: Udobna športna obutev, najbolje pohodni čevlji. Udobna športna oblačila, priporočljiva je vetrovka. Po želji lahko pohodne palice.

 

Uspešen in karizmatičen alpinist Viki Grošelj  se je pred kratkim vrnil iz še ene etape svojega življenjskega projekta 'Prečenje Nepala', kjer ga je na vseh poteh spremljal tudi tradicionalni žirovski gojzar.  
Svoj prvi vzpon na Mount Everest je s prvo jugoslovansko odpravo opravil že leta 1979 v posebej oblikovanih alpininih čevljih, prilagojenih za tamkajšnje ekstremne razmere. S prečenjem Himalaje, natančneje nepalskega dela, se ukvarja že skoraj celo življenje. Prehoditi in preplezati devetsto  kilometrov zračne dolžine, tako v smeri vzhod - zahod, kot tudi sever – jug,  je zanj največji podvig v celotnem gorniškem delovanju. Na vzhodu ga je začel na vrhu 8586 metrov visoke Kangčendzenge, preko katere poteka meja z Indijo. Na severu pa na vrhu 8481 metrov visokega Makaluja, ki meji na Kitajsko. Najbolj južno točko je dosegel marca letos, ko je prehodil še zadnje kilometre do mesta Jogbani na meji z Indijo. Na poti proti zahodu se je povzpel še na osemtisočake Lotse, Everest, Čo Oju in Manaslu. Spodbudno je, da je osvojil že vse najvišje vrhove nad šest, sedem in osem tisoč  metri, od jeseni 2016 pa se ukvarja še s tehnično manj zahtevnimi deli poti, ki ne bodo presegli višine pet tisoč metrov. Zato bo, brez dvoma, to izjemno zahtevno pot v nekaj naslednjih letih uspešno pripeljal do konca.  Konec marca se je Grošelj vrnil iz Nepala, kjer je povezal dele manjkajočih etap na področjih Solukhumbu, Bhojpur, Dhankuta, Sunsari in Sindupalchok.

Aprila letos Alpina obeležuje sedemdeset let delovanja. Prvi čevelj, narejen v Alpini, je bil  'gojzar', zato praznovanje posvečajo pohodništvu.  V sodelovanju z Vikijem Grošljem pripravljajo vseslovenski  pohodniški izziv pod imenom '70 kilometrov po Sloveniji', s čimer projekt 'Prečenje Nepala' simbolično nadaljujejo  s pohodi po Sloveniji.  Sedemdeset kilometrov dolgo pot bodo prehodili v več etapah  v obdobju med 15. aprilom in 3. junijem 2017.  Na vsakem izmed sedmih pohodov se bodo podali na približno deset kilometrov dolgo pot. Pohodniški  izziv  je namenjen vsem, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo prosti čas izkoristiti za gibanje v naravi. Ture so tehnično nezahtevne, z manjšimi vzponi in spusti, zato so primerne za vse generacije in družine z otroki.

ni podpisa
ni podpisa


»Veseli nas, da lahko Alpina s svojimi inovativnimi in kakovostnimi izdelki poleg številnih pohodnikov 'obuje' tudi najzahtevnejše uporabnike in s svojo podporo omogoči izjemne projekte, kot je 'Prečenje Nepala',« je povedal direktor divizije šport, Boštjan Lukančič. Dolgoletna naveza Alpine z Vikijem Grošljem je še en dober primer odličnosti izdelka in vzajemnosti s profesionalnim uporabnikom.  »Ponosni smo na tradicijo žirovskega gojzarja, ki je že pred skoraj štiridesetimi leti osvajal najvišje vrhove sveta, hkrati pa zelo intenzivno delamo na razvoju vedno novih uporabniških rešitev. Prihodnost pohodne obutve Alpina je usmerjena v razvoj, ki bo Alpini omogočil vstop na tuje trge. Popolnoma prenovljena linija pohodne obutve bo na trg prišla v sezoni 2019« je o razvojnih načrtih povedal Klemen Tratar, produktni vodja. »Z žirovsko tovarno Alpina sem povezan vse svoje gorniško življenje. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile njihove slavne gojzerice – planinski čevlji tako rekoč zakon. Bile so izvrstno, univerzalno obuvalo in v njih so nam uspevali imenitni vzponi v naših gorah, Dolomitih in celo Centralnih Alpah z Mont Blancom na čelu. Alpinin udoben, topel, robusten čevelj z gumijastim, Vibram podplatom je bil vso mladost  in je še danes nepogrešljiv del moje gorniške obutve,« se spominja Viki Grošelj.

 

Več informacij na www.alpinashop.si.


Lending page za več info: https://www.alpinashop.si/144/70-kilometrov-po-sloveniji

Nives Markelj


 

Več iz te teme:

Komentarji: