Športni gadgeti: Pametne ure in zapestnice

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Marsikateri rekreativni športnik, ki je tudi zaprisežen ljubitelj neokrnjene narave, v njej najraje uživa brez vse tehnološke navlake. Priznam, med takimi, ki nam gre štetje korakov, kalorij, preučevanje tras pred treningom in po njem – če omenim samo precej nedolžne obsedenosti – na živce, sem tudi sama. A ker mi je sicer resda obrabljena misel »živi in pusti živeti« blizu, bom rekla samo: »športaj in pusti športati«. Tako kot je vsakemu všeč – s pametnimi pripomočki ali brez njih.

PAMETNE URE IN ZAPESTNICE

Fitbit pionirji

Šport so že pred časom preplavile različne športne ure, zapestnice in aplikacije, ki naj bi nam pomagale pri treniranju. Tudi letos na sejmu CES ni bilo drugače. Veliko pozornosti v tej kategoriji so vzbudili predstavniki ameriškega Fitbita, enega večjih ponudnikov športnih zapestnic, ki je letos predstavil tudi svojo pametno uro. Ta 230 evrov vredna ura z barvnih ekranom, občutljivim na dotik, nasprotno od številnih pametnih ur ni odvisna od pametnega telefona in deluje samostojno, lahko pa se seveda z njim povežete in analizirate podatke ter na zaslonu spremljate tudi obvestila o klicih in sporočilih. Z uro, ki je na voljo v črni, modri in vijolični barvi, lahko upravljate tudi glasbo, baterija zdrži pet dni nenehnega spremljanja gibanja, celo med spanjem, če pred vadbo pozabite vključiti meritve, pa samodejno zazna in spremlja različne športne aktivnosti.

ni podpisa
ni podpisa

Foto: www.fitbit.com

Trener na zapestju

Svojo novo neprepustno pametno zapestnico je predstavil tudi Under Armour (UA). Za 180 dolarjev šteje korake in jih primerja s ciljem, ki si ga postavite, na podlagi srčnega utripa meri kakovost in dolžino spanja, na njej lahko sprejmete mobilna sporočila, vidite naziv klicatelja, upravljate z glasbo in nastavite budilko. Kar je seveda najpomembneje, je to, da UA-zapestnica skupaj z merilnikom srčnega utripa in aplikacijo UA Record lahko pomaga pri treningu. Tako lahko analiziramo podatke za vsak dan posebej, od spanja in aktivnosti do prehrane in teže, si zadamo cilje in spremljamo, kako jih dosegamo, ter ustvarimo izzive skupaj s prijatelji. Poleg tega se z aplikacijo lahko povežete tudi z drugimi UA-napravami, kot je njihova pametna tehtnica, ki ne izmeri le teže, ampak tudi delež maščobe in sledi napredku do vašega cilja. Vse naprave skupaj – pametna zapestnica, merilni trak in pametna tehtnica, poimenovali so jih »škatla zdravja« oz. Health box – stanejo 400 dolarjev.

ni podpisa
ni podpisa

Foto: www.underarmour.com

Z Atlasom okoli sveta

Veliko zanimanja je bila deležna tudi pametna zapestnica Atlas s snemljivim zaslonom. Prepozna, katere vaje delate, denimo počepe, sklece ali trebušnjake. Poleg osnovnega štetja kalorij ter povprečnega in najvišjega srčnega utripa šteje tudi ponovitve, spremlja, katere mišice delujejo in koliko časa smo aktivni in koliko časa počivamo.

Vse to lahko analiziramo prek aplikacije, s katero si zadamo cilje in spremljamo napredek. V vodiču lahko spoznamo tudi nove vaje, jih sinhroniziramo z zaslonom in izvajamo po navodilih: »trener« nam pove število ponovitev, težo ipd. Cena zapestnice je 249 dolarjev.

ni podpisa
ni podpisa

Foto: www.atlaswearables.com

Več iz te teme:

Komentarji: