Spoznajmo pose metodo teka

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tek je ena najbolj priljubljenih oblik športne rekreacije, na žalost pa tudi takšna, kjer je odstotek poškodovanih med najvišjimi. Večina strokovnjakov to povezuje z neprimerno tekaško obutvijo in količino pretečenih kilometrov, a kljub temu, da se tehnologija blaženja tekaških copat neprestano izboljšuje, število poškodovanih ne upada. Prav zato je izredno pomembna tehnika teka, ki je osnova za vsako športno panogo ali katero koli dejavnost, ki vključuje gibanje.

Pose model tek obravnava kot veščino, ki se jo je potrebno naučiti, ne samo kot trening. Tehnika je v svetu, predvsem pa v ZDA že nekaj časa poznana, v Sloveniji pa se za njeno prepoznavnost v javnosti in med tekači bori Samo Korošec, profesor športne vzgoje in diplomirani trener fitnesa, edini certificirani strokovnjak za tehniko teka po tej metodi. V zadnjih desetletjih se je pose tehnika uveljavila v različnih institucijah kot so ameriška vojska in CrossFit, ter na nivoju profesionalnega športa v državnih triatlon reprezentancah Amerike, Rusije in Velike Britanije. Korošec pravi, da smo nepravilno tekli tako dolgo, da smo izgubili vzorec naravnega načina teka, ki nam je bil dan. Eden glavnih razlogov so moderni tekaški copati z odebeljenim in oblazinjenim petnim delov ter vgrajeno podporo stopalnemu loku, kar omogoča tek preko pete in povzroča mišično atrofijo stopala.

 

ni podpisa
ni podpisa

Pose – fall  pull

Pose model teka je plod ruskega znanstvenika in aktualnega trenerja olimpijske reprezentance Nicholasa Romanova, ki je z opazovanjem in analiziranjem najboljših tekačev sveta ter upoštevanjem zakonov fizike prvi razvil metodiko poučevanja teka na podlagi športne znanosti.

Tehnika je sestavljena iz treh osnovnih elementov. Pose definira izhodiščni položaj, tekaško pozo, katere značilnost so vertikalna poravnanost ramen, bokov in gležnjev ter enonožna opora. Gre za moment, ko s celotno težo telesa pristanemo na tla pod težišče telesa s sprednjim delom stopala, v zadnji fazi pristanka pa z dotikom pete s tlemi razbremenimo mišice skočnega sklepa. Iz tega položaja nato s preprostim  padcem (fall) celotnega telesa in izkoristkom  težnosti kot primarne sile premika naprej ter aktivnim potegom (pull) oporne noge pod težišče telesa  ciklično spreminjamo tekaško pozo iz ene na drugo nogo in s tem prehajamo v tek. Ključ pri dosegu optimalne tehnike teka je torej, da v največji meri izkoristimo gravitacijsko silo namesto mišičnega dela.

3 faze teka:

ni podpisa
ni podpisa

 

Izhodiščni položaj pose tehnike:

ni podpisa
ni podpisa

 

Ker gre za metodiko poučevanja teka nikakor ne smemo spregledati številnih tehničnih vaj, ki odlikujejo ta sistem poučevanja. Za vsak posamezen element teka (pose, fall, pull) so bile razvite korekcijske vaje, preko katerih z redno vadbo osvojimo optimalno tehniko teka.

Leta 2004 je bila objavljena znanstvena raziskava, ki je potrdila, da tek s pose metodo zmanjša negativne vpliva na kolena za 50 odstotkov. Korošec k temu dodaja še, da metoda drastično spremeni dojemanje tek, ki tako postane lažji in boljši, izboljša pa se tudi kvaliteta treninga in tekmovanj.

Kratko predstavitev tehnike si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku: 

Več iz te teme:

Komentarji: