Štoparsko popotovanje z zofo za pomoč beguncem

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dve mladi dekleti, Carla in Heli, sta se konec julija odpravili na nenavadno štoparsko popotovanje po 13 državah, med katerim zbirata sredstva za pomoč begunskim otrokom. Od Ankare do Dunaja potujeta z zofo, improviziranim foteljem, kot simbolom doma, pa tudi bremena, ki ga s seboj nosijo begunci. Na popotovanju naj bi se ustavili tudi v Sloveniji.

Carla in Heli nameravata sredstva, zbrana v okviru projekta, poimenovanega Sofa Solution, nameniti za dejavnosti begunskih otrok, ki jih vodi organizacija Building Bridges for Refugee Children v soseski Kecioren v turški Ankari.

Potovanje sta začeli konec julija v Ankari, prek Grčije, Makedonije, Bolgarije in Romunije pa sta že prispeli v Beograd, pot naj bi nadaljevali v BiH, na Hrvaško, v Italijo, Slovenijo, na Slovaško in nato v Avstrijo. Po napovedih na Facebooku naj bi se v torek mudili v Mariboru.

Zofa, s katero potujeta, predstavlja dom, zbirališče družine, kraj pogovorov. Kot poudarjata dekleti, gre za simbol gostoljubja, pa tudi bremena, ki ga s seboj nosijo begunci, ko bežijo s svojih domov.

Carla je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug v ponedeljek povedala, da gre za prostovoljno delo, s katerim želita s kolegico begunskim otrokom v Turčiji, ki si ne morejo privoščiti prevoza do lokalnih šol, omogočiti izobrazbo.

"Cilj je, da se begunski otroci bolje integrirajo v družbo v Turčiji in da se prepreči prosjačenje ter njihovo izkoriščanje na črnem trgu delovne sile," je dodala.

Na štopanje sta se pripravljali štiri mesece, doslej pa sta večinoma naleteli na ljudi, ki so se pozitivno odzvali na njuno dejavnost. Na koncu poti, v Avstriji, nameravata ostati dalj časa in narediti načrt za nadaljnje dejavnosti, je povedala Heli.

Več iz te teme:

Komentarji: