Tekaške poškodbe - Stresni zlom dolgih kosti (7)

Fotografija: Ljubljanski maraton tek na 42 kilometrov 25.10.2015 Ljubljana Slovenija
[maratoni,tekači,motivi,rekreacija,Ljubljana,Slovenija]
Odpri galerijo
Ljubljanski maraton tek na 42 kilometrov 25.10.2015 Ljubljana Slovenija [maratoni,tekači,motivi,rekreacija,Ljubljana,Slovenija]

Za tek velja, da ima številne pozitivne učinke na telo, zdravje, počutje, pravijo, da je pravzaprav osnova vseh športov in temelj splošne telesne kondicije. Vendar tudi pri teku obstaja nevarnost poškodb, ki nastanejo zaradi pretiranih in nepravilnih obremenitev lokomotornega aparata in hrbtenice. So največkrat posledica napačnega treninga in napačne tehnike teka: predolgega, prehitrega in prezgodnjega. Najbolj ogroženi so tako imenovani nedeljski bojevniki, ki teden preživijo v pisarni, za vikend pa tečejo do onemoglosti. Ni presenetljiv podatek, da čez leto do 70 odstotkov tekačev doživi poškodbo. Pri vsakem kilometru teka noge »absorbirajo« do 70 ton obremenitev!

Stresni zlomi dolgih kosti

Če so ponavljajoče se obremenitve dolgotrajne in med njimi ni dovolj časa, da bi se dolge kosti obnovile in remodelirale (Wolfov fizikalni zakon), se lahko pojavijo mikropoškodbe in pozneje stresni zlomi dolgih kosti. Stresni zlomi so značilni za tiste dele dolgih kosti, kjer so kompresijske ali tenzijske sile med obremenitvijo največje. Motnja menstrualnega cikla in manjša mišična moč pri ženskah bi lahko bila dejavnika tveganja, zaradi katerih so stresni zlomi pogostejši pri tekačicah kakor pri tekačih.

Najpogostejši so stresni zlomi golenice v njenem srednjem ali spodnjem notranjem delu (50 odstotkov vseh stresnih zlomov pri športu), redkejši so v spodnji tretjini mečnice (do 20 odstotkov vseh stresnih zlomov) in redki v stopalnicah in v zgornjem delu stegnenice.

Zdravljenje zahteva izogibanje vzročni aktivnosti (teku). K hitrejšemu celjenju lahko nekoliko pripomorejo magnetna terapija, zdravljenje z udarnimi globinskimi valovi in mogoče tudi terapija s pulznim ultrazvokom in zdravila, ki zmanjšajo resorbcijo kosti in stimulirajo njeno tvorbo (bifosfonati). Nekateri stresni zlomi, na primer zlom sprednjega dela golenice, se počasneje celijo in jih zato pogosteje zdravimo operativno.

Več iz te teme:

Komentarji: