Terensko testiranje tekaške ekipe Volkswagen Polet O2

Fotografija: Tekaška ekipa VW Polet. Ljubljana 7. maj 2015.
Odpri galerijo
Tekaška ekipa VW Polet. Ljubljana 7. maj 2015.

Sedaj je potrjeno, da je naše skupno delo obrodilo prve sadove. Ponovili smo terensko testiranje na dva in pet kilometrov. Ugotovili smo, da so vsi tekači in tekačice napredovali. Za štiri od njih lahko to rečemo z gotovostjo, saj so na drugem terenskem testu dosegli boljši rezultat kot na prvem.

Namen terenskih testov je predvsem ugotavljati napredek v treningu. Sekundarno pa nam pomagajo tudi pri načrtovanju treninga. S pomočjo rezultatov laboratorijskih testiranj ter terenskih testiranj ugotovimo, kako hitro morajo tekači in tekačice teči pri določenem tipu treninga.

V tabeli lahko pregledate rezultate terenskih testiranj v aprilu in juniju. Matko, Renata, Špela in Petra so se udeležili obeh testiranj, Lea bo drugega opravila v naslednjih dneh, Matjaž pa prvega testa ni mogel opravljati. Ugotovimo lahko, da so vsi napredovali. Preračunan je tudi procentualni napredek. Zanimivo je, da so punce napredovale precej podobno, okoli 7 %.

Še bolj je zanimivo to, da so vse imele manjše zdravstvene težave, zaradi katerih je prišlo do manjšega izpada treninga. Koliko bi šele tekle, če bi bile skozi celo obdobje zdrave. To bomo videli na naslednjem testiranju, ko bodo odtekle test po poletnem režimu treninga. Matko je procentualno napredoval malce manj, vendar je treba vedeti, da je tekel pri večji hitrosti kot ostali. Hitreje kot gremo, težje je ustvariti velik napredek. Zaradi tega je dobre pol minute kolikor je izboljšal tek na pet kilometrski razdalji, povsem lep napredek.

Treba je tudi vedeti, da smo ta napredek ustvarili s povsem aerobnim treningom. Prav nič intenzivnega še ni bilo na programu. Ko bomo dodali tudi ta del treninga, bo Matko zopet izboljšal rezultate testov.

Matjaža in Leo bomo malce bolj podrobno obdelali kdaj drugič, ko bomo imeli več rezultatov. Čez dva ali tri tedne bomo drugič obiskali fiziološki laboratorij na fakulteti za šport. Ko bomo imeli še tam opravljen drugi test, bo interpretacija zelo zanimiva. Tam bomo točno videli, ali smo trening zapeljali v pravo smer.

ni podpisa
ni podpisa

Priprave šestih tekačev in tekačic tekaške ekipe Volkswagen Polet O2 omogoča Volkswagen.

Več iz te teme:

Komentarji: