Thomas Justin najmlajši zmagovalec PGA

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V prvi uri ponedeljka se je na igrišču Quail Hollow s, v Južni Karolini končal, z zmago, 24 letnega Američana, Justina Thomasa, četrti od letošnjih Grand Slame turnirjev golfa. Po štirih dnevih, za golfski svet razburljivega turnirja, zaznamovanega z izredno hitrimi zelenicami in igralskim kolapsom nekaterih favoritov, je s potrpežljivostjo v igri, kot je po zmagi dejal Thomas, zmagal z osmimi udarci pod parom igrišča, ali skupno 276 udarci.

Američan Kevin Kisner je, z napakami na zadnji luknji, zapravil možnost za podaljšek in bil na koncu šele 7. Drugo mesto, s šestimi udarci pod parom igrišča, so si delili;  Italijan F. Molinari, Južnoafričan L. Oosthuizem in Američan P. Reed.  Japonec, H. Matsuyama in Američan R. Fowler sta bila na petem mestu.

Golfski svet vsako leto aprila začne s turnirji četverice. Prvi je The Masters , vedno na igrišču  Augusta, nato sledi US Open in najstarejši The Open, ki so ga prvič  odigrali v Angliji davnega leta 1860. Šele od leta 1934 igrajo vse štiri turnirje, s tem, da jih posamezna leta vseh ni bilo.

V zgodovino so se,  z vsemi štirimi osvojenimi lovorikami dozdaj zapisali;   G. Sarazen, B. Hogan, G. Player, T. Woods in J. Nicklaus, ki ima tudi največ golfskih lovorik, 18. Štiri manj T. Woods.

Ali lahko minuli turnir vsaj malo povežemo s slovenskim golfom ?
Seveda, letos si je prestižni zeleni suknjič na prvem turnirju The Masters priigral Sergio Garcia. Na tokratnem turnirju se po dveh dnevih ni uvrstil v nadaljevanje. Španec, ki se je poročil pred 14 dnevi, je bil namreč leta 1997 v španski reprezentanci na blejskem golf igrišču na evropskem mladinskem ekipnem prvenstvu.
Tam je bil tam tudi Anglež Justin Rose, ki se prav tako ni uvrstil v nadaljevanje. Pred leti, ko sem za Polet delal fotoreportažo iz SAP Open v Nemčiji, sem imel priložnost v živo videti njega in vse naj golf igralce sveta.
Oba, Garcia in Rose sta bila v prvi skupini na blejskem igrišču, skupaj z domačinom Mihom Studnom, sedanjim članom PGA Slovenija.
»Sedemnajst let sem bil star in s tako tremo prvega udarca, da sem žogico udaril komaj do prve peščene ovire prve luknje. Oba soigralca sta bila suverena in sta to samo stopnjevala iz dneva v dan. Zmaga ekipe Španije ni bila vprašanje,« pove Miha Studen, ki zdaj uči in trenira mlade GK Arboretum.

Letos je Tim Gornik, prvi slovenski PRO  že na prenovljenem, Royal  igrišču gostil prijatelje, Anžeta Kopitarja, Juliana Surija in Dylana Frittellija. Le-ta  je prav tako igral na pravkar minulem turnirju PGA Championship v ZDA. Z devetimi udarci čez par igrišča se je Frittelli uvrstil na 63. mesto na že 99. turnirju PGA.
Zmagovalec je, ob čustveni podelitvi pokala dejal, da se mu uresničujejo sanje in dodal, da sta med poklicnimi igralci golfa in člana PGA tudi njegov ded Paulo in oče Mike, ki je zdaj Thomasov trener. Komaj je shodil sta se z očetom že igrala golf. Prva zmaga je prišla z devetimi leti, nato pa vsakodnevno trdo delo.
V svetu golf ni nikomur postlano le z rožicami. Pogosto je treba skozi trnje in preizkušnje zdržijo le psihično in telesno najbolj pripravljeni posamezniki.
V letošnji sezoni štiri naj turnirjev, je drugega,  US Open zmagal Američan Brooks Koepka, The Open v UK je šel Američanu Jordanu Spietu, ki je bil »nominiran« za novo zmago, a je turnir končal na 28. mestu. Le šest mest pred njim je bil tudi drugi favorit,  Irec Rory Mcllroy.

Foto: Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič

Miha Studen z leve, ob njem Garcia in desno Justin Rose.

 

ni podpisa
ni podpisa

Mihamed učenjem otrok v Arboretumu.

 


 

 

Več iz te teme:

Komentarji: