Vodič po superhrani: Sezam

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Superhrana je v zadnjih letih morda bolj kot izkoriščanje zdrave ponudbe hrane in zdravega življenja, postala trendovski pripomoček, ki ga mnogi uporabljajo napačno ali s prevelikimi odstopanji. Superhrana je še vedno v veliki večini superdraga, a s pravilno taktiko, lahko tudi denarnica občuti manj pretresov kot sicer. Nekaj let nazaj so nas navduševali sadeži acai palme, kaj šele goji jagode, najnovejši članek strani Hopes&Fears zdaj pravi, da sta kvinoja in ohrovt najbolj moderni superhrani.

Zanimivo, kajne, nobeno izmed zgoraj naštetih, ali tistih živil, ki jih še bomo omenili, nima strokovne podlage, da ji rečemo superhrana. Je zdrava, morda bolj kot večina ostalih sestavin, a superhrana je le beseda in dober marketing.

Še zadnji zapis vodiča po superhrani, zaključili ga bomo z najbolj popularnim:

Sezam

Beljakovine: 4.7 g (9% dnevno priporočenega vnosa)
Vlaknine: 3.9 g (16%)
Mangan: 0.7 mg (35%)
Cink: 2.0 (13%)
Baker: 0.7 mg (35%)
Maščobe: 13.5 g (21%)

Ljudje prepogosto spregledajo dobre strani sezama, ki je poln osnovnih mineralov: mangan za zdravje kosti, cink za imunski sistem in baker za energijo in produkcijo kolagena (profesionalni športniki ga potrebujejo kolagen za zaščito obremenjenih sklepov). Sezam je tudi dober vir železa. "Železo potrebujemo za proizvajanje hemoglobina, ki je odgovoren za dovod kisika za mišično tkivo. Premalo železa lahko vodi do glavobolov, utrujenosti in nervoze.

Profesionalni športniki morajo v svoje telo vnesti tudi dovolj cinka, sezam je zato pravi naslov za to. Žal, tako kot že predstavljena bučna semena, sezam vsebuje 13.5 gramov maščobe na porcijo in ne vsebuje toliko omega-3 maščobnih kislin, zato naj bodo porcije sezama majhne in dobro odmerjene.

Kako jih uporabiti: Poiščite črni sezam za bolj oreškast okus in boljši vir antioksidantov. Zamesite ga v kruh, kjer je največkrat uporabljen, pripravite si ga ob pustem mesu, z lahkoto ga lahko kombinirate tudi s sojino omako in ga dodajate testeninam ter mesnim jedem.

Več iz te teme:

Komentarji: