Ulissiju zmaga v Idriji in zelena majica

Italijan je bil najmočnejši na vzponu na Dole in nato tudi v spustu v Idrijo. Pogačar in Polanc pomočnika, pripravljena tudi za napad.
Fotografija: Diego Uliissi je z zmago v Idriji prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Diego Uliissi je z zmago v Idriji prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Dogajanje na 26. dirki po Sloveniji se je v 3. etapi dodobra razživelo, najboljši pa so se na poti med Žalcem in Idrijo (169,8 km) med seboj udarili na vzponu na Dole, na katerem sta sama v ospredju ostala Italijan Diego Ulissi (UAE Emirates) in Rus Aleksandr Vlasov (Gazprom). Spust na vso moč proti Idriji je etapno zmago prinesel Ulissiju, ki je oblekel tudi zeleno majico vodilnega na dirki.

Slekel jo je Luki Mezgecu (Mitchelton), za katerega je bil tempo najboljših hribolazcev po pričakovanjih prehud. A slovenska kolesarja še ostajata v igri za končno zmago. Tadej Pogačar in Jan Polanc (oba UAE Emirates) sta na 5. in 6. mestu zaostala 17 sekund, v skupnem seštevku pa na 6. in 7. mestu oba zaostajata 30 sekund. O zmagovalcu bo odločala jutrišnja kraljevska etapa od Nove Gorice do Ajdovščine (153,9 km), prelomen pa bo vzpon na 902 metra visoko Predmejo. Pogačar in Polanc bosta bržkone morala braniti vodstvo Ulissija, ki je kapetan njune ekipe, a če bo omagal, bosta pripravljena za napad.

Tadej Pogačar (desno) in Jan Polanc sta zasedla 5. in 6. mesto. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar (desno) in Jan Polanc sta zasedla 5. in 6. mesto. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Slovenca »superpomočnika«


V zadnjih 70 kilometrov etape, ki je kolesarje iz Štajerske odpeljala v Idrijo, so karavano čakali trije vzponi. Rovte so bile le ogrevanje, prav tako Medvedje Brdo, po tehnično zahtevnem spustu do Idrije je sledil še strm vzpon druge kategorije na Dole in še enkrat spust do cilja v Idriji. »Sam spust ne bi smel biti prevelika ovira, cesta je sicer nekoliko bolj ozka in na nekaterih odsekih tehnično zahtevna, a ga bomo prevozili dvakrat in zato mislim, da do večjih razlik navzdol ne bo prišlo,« je pričakoval Jan Polanc, ki je tokrat v ekipi UAE Emirates v vlogi »superpomočnika«.

Profil 3. etape. FOTO: Infografika Delo
Profil 3. etape. FOTO: Infografika Delo


Čeprav gre za dirko na slovenskih tleh, se Ulissi ni nameraval kar tako podrediti novincu med profesionalci Pogačarju, kar je z ostrimi napadi v prvih dveh etapah tudi dokazal. Glede na trenutno formo se tudi Pogačar zaveda, da so v ospredju ekipni interesi, največ možnosti za skupno zmago pa imajo v arabski ekipi prav z Ulissijem. »Moja predstava v drugi etapi ni pravi pokazatelj trenutne forme, verjamem, da bo že v tretji etapi drugače. Čaka nas še več vzponov, zagotovo bo šlo tudi tokrat zelo hitro, zadnji mož v ekipi pa bo najbrž Ulissi, a se vse lahko zelo hitro spremeni, mogoče pa bo tokrat razmerje moči drugačno,« je dejal Pogačar, ki je sicer oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja, a je že pred dirko napovedal, da ga tokrat zanima le zelena.

Tadej Pogačar (v sredini) in Jan Polanc (desno) bosta, kot kaže, v nadaljevanju dirke pomagala Diegu Ulissiju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tadej Pogačar (v sredini) in Jan Polanc (desno) bosta, kot kaže, v nadaljevanju dirke pomagala Diegu Ulissiju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Vloge tokrat obrnjene


V njej je danes kolesaril Mezgec, a je vlogo kapetana v ekipi Mitchelton Scott tokrat prepustil dobremu prijatelju Estebanu Chavesu: »Klanec na koncu etape je se težji kot včeraj, precej bolj strm je, a je do cilja se kar nekaj kilometrov, tako da se lahko zgodi marsikaj. Jaz bom predvsem užival v zeleni majici in pomagal Chavesu, do začetka vzpona upam, da bom zraven, potem pa upam, da bo jutri Chaves v zelenem. Jaz bi moral imeti ne le zlate noge, temveč tudi kakšen kilogram manj, da bi ostal v vodstvu.«

Luka Mezgec je izgubil zeleno majico, a še naprej nosi rdečo najboljšega šprinterja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Luka Mezgec je izgubil zeleno majico, a še naprej nosi rdečo najboljšega šprinterja. FOTO: Tomi Lombar/Delo



Potek etape


Tretji dan dirke po Sloveniji se je začel bolj mirno kot uvodni etapi. V Žalcu je ob 10.50 startalo 123 kolesarjev, v uvodnih 15 km še ni bilo uspešnih poskusov pobega.

Karavana je v Tuhinsjki dolini, še vedno ni bilo uspešnega pobega. Po 40 km pa so v ospredju štirje kolesarji, Marco Maronese (Ita, B Bardiani), Lorenzo Fortunato (Ita, Neri Sottoli), David Per (Slo, Adria Mobil) in Benjamin Hill (Avst, Ljubljana Gusto Santic) imajo 45 sekund prednosti pred glavnino.

Vrstni red letečega cilja Kamnik (47,3 km): 1. Hill, 2. Fortunato, 3. Per. Ubežniki so hitro povečali prednost, po 50 km znaša 4:20. Glavnina se še ni zganila, po 60 km prednost ubežnikov znaša že 7:20.

Vrstni red letečega cilja Medvode (67,9 km): 1. Hill, 2. Maronese, 3. Per. Prednost ubežnikov je znašala že 7:50, po 70 km pa je upadla na 6:40.

Vrstni red letečega cilja Škofja Loka (79,1 km): 1. Hill, 2. Maronese, 3. Fortunato. Po 80 km je prednost ubežnikov še vedno 6:40.

V Idriji so pred dvema tednoma navijali za udeležence maratona Franja, danes so vihrale zastave za tekmovalce na dirki Po Sloveniji. FOTO: Tomi Lombar/Delo
V Idriji so pred dvema tednoma navijali za udeležence maratona Franja, danes so vihrale zastave za tekmovalce na dirki Po Sloveniji. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Do cilja je še 70 km, pred karavano so še trije vzponi, prednost ubežnikov pa se je spustila pod pet minut. Še 60 km do cilja, prednost ubežnikov pa znaša štiri minute.

Gorski cilj na Rovtah je dobil Hill, do cilja je še 45 km, ubežniki pa imajo le še 1:20 prednosti. Iz glavnine sta skočila Jan Polanc in Rus Aleksej Ribalkin. Pridružil se jima je še Fausto Masnada.

Vrstni red gorski cilj Medvedje Brdo (127,6 km): 1. Hill, 2. Fortunato, 3. Per. Polančeva skupina je spet v glavnini, ki pa je vse manjša, začel se je zadnji vzpon na Dole.

V ospredju so 25 km do cilja le še štirje kolesarji – Pogačar, Ulissi, Chavez in Vlasov. Chaves cnarekuje oster tempo, Pogačar deluje bolje kot včeraj na vzponu na Celjsko kočo. Mezgec se bori, a bo, kot kaže, izgubil zeleno majico.

Ulissi in Vlasov sta napadla v zadnjem delu vzpona, Pogačar ju lovi, Chaves je zaostal za njim.

Vrstni red gorskega cilja Dole (149,4 km): 1. Vlasov, 2. Ulissi, 3. Pogačar. Do cilja je še 18 km, začenja se spust proti Idriji. Pogačarja je ujelo šest zasledovalcev, med katerimi sta tudi Chavez in Polanc. Vodilna dvojica ima 25 sekund prednosti.

Še 13 km do cilja, prednost je nespremenjena, Pogačar in Polanc ne smeta loviti, saj je v ospredju njun klubski sotekmovalec Ulissi. Še 10 km, 17 sekund prednosti, lov narekuje Chaves. Še pet km do konca, prednost vodilne dvojice je 14 sekund.

Zadnja 2 km, 12 sekund. Ulissi je sam v ospredju, Vlasov je popustil.

Ulissi je slavil zmago, 12 sekund pred Vlasovom. Pogačar in Polanc sta končala v zasledovalni skupini, 17 sekund za zmagovalcem. Mezgec je dobil šprint glavnine za 10. mesto, z zaostankom 2:08.

Aleksandr Vlasov nosi modro majico najboljšega hribolazca. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Aleksandr Vlasov nosi modro majico najboljšega hribolazca. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Preberite še:

Komentarji: