Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Najtežji šprint življenja mu je prinesel zeleno majico

Ackermann upravičil vlogo favorita v prvi etapi dirke po Sloveniji, Ulissi pokazal, da bo nanj treba resno računati
Uvodni dan dirke po Sloveniji je zmago slavil Nemec Pascal Ackermann. FOTO: Tadej Regent/Delo
Uvodni dan dirke po Sloveniji je zmago slavil Nemec Pascal Ackermann. FOTO: Tadej Regent/Delo
19. 6. 2019 | 18:30
20. 6. 2019 | 07:57
5:55
Rogaška Slatina – V prvi etapi dirke po Sloveniji od Ljubljane do Rogaške Slatine bi moral za razburjenje poskrbeti predvsem šprint, a so kolesarji še enkrat več pokazali, da lahko tudi navidez lahko etapo spremenijo v pravi boj. V zadnjih 60 kilometrih je dirka eksplodirala, na koncu pa je bil v šprintu z naskokom najmočnejši nemški državni prvak Pascal Ackermann.

Nekaj minut čez poldne je karavana na Kongresnem trgu začela pot proti cilju 26. izvedbe slovenske pentlje, ki letos prvič poteka kot dirka ekstra kategorije, torej le še raven pod svetovno serijo. V prvih dveh urah etape, na kateri se je obetal festival šprinterjev, je bil tempo v glavnini zelo lagoden, povprečna hitrost je komaj presegla 40 kilometrov na uro, v pobegu dneva so bili Aljaž Jarc, Matic Grošelj in Aleš Pirih.

Šprinterske ekipe zaradi trojke v ospredju niso bili preveč zaskrbljene, na vrhu vzpona na Planino pa je ekipa UAE Emirates najprej navila ritem, potem pa je tik pred začetkom spusta močno pospešil Diego Ulissi in deseterica nevarnih kolesarjev si je hitro privozila več kot minuto naskoka. V glavnini je začel zvoniti alarm, saj je Ulissi zelo nevaren tudi za skupno zmago na dirki, ne nazadnje je bil leta 2011 že najboljši v skupnem seštevku na slovenski pentlji, v lov za Italijanom pa so se pognali kolesarji Bahrain Meride.
 

Mezgec upal na element presenečenja


Če bi še Enrico Gasparotto sodeloval pri narekovanju ritma, bi ubežnike težko ujeli, tako pa se je začelo taktiziranje in ob prvem prihodu v Rogaško Slatino 12 kilometrov pred ciljem je bilo že jasno, da bo o zmagovalcu odločal šprint glavnine. Ulissiju je, preden ga je ujela glavnina, še uspelo dobiti leteči cilj, s katerim je osvojil tri odbitne sekunde, nato pa se je začel boj za etapno zmago in prvo zeleno majico na letošnji dirki.



Luka Mezgec je preživel selekcijo na vzponih, v šprintu pa je vedel, da bo težko dobil boj z Ackermannom: »Etapa je bila precej težja, kot smo pričakovali, na zadnjem kategoriziranem vzponu so se začeli napadi in od takrat je šlo do cilja na polno, bilo je zelo težko. Na žalost smo v lovu za ubežniki porabili kar nekaj kolesarjev, nato sem bil pred šprintom v zadnjem krožišču v dobrem položaju. Najboljši šprinterji niso imeli pomoči ekipnih kolegov in ko je tempo padel 500 metrov do cilja, sem do konca stopil na pedala. Vedel sem, da je bilo prezgodaj, sem pa upal, da bo element presenečenja na moji strani in bom dobil nekaj metrov prednosti, potem bi me bilo težko ujeti.«

Taktika Mezgeca bi bila zmagovita, če se ne bi v lov za njim takoj podal Rui Oliveira iz ekipe UAE Emirates. Iz njegovega zavetrja je pridrvel Pascal Ackermann, na koncu je imel dovolj prednosti, da je še pred ciljno črto dvignil roki v zrak. »Začetek je bil lahek, zadnjih 60 kilometrov pa peklenskih. Morali smo se zelo potruditi, da smo ujeli ubežnike, ekipa je bila izvrstna, vmes sem se tudi z napadom poizkusil preseliti v ospredje, na koncu pa sem se odločil, da imam v šprintu najboljše možnosti,« je najprej uvodni del etape opisal nemški prvak, nato se je dotaknil še šprinta: »To je bil verjetno najtežji šprint v moji karieri, Mezgec je pospešil zelo zgodaj, tako da smo morali zadnjih 500 metrov odpeljati povsem na polno. Še zdaleč ni bilo lahko.«

Bela majica najboljšega mladega kolesarja in modra majica najboljšega hribolazca po 1. etapi pripadata kolesarju novomeške Adrie Aljažu Jarcu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Bela majica najboljšega mladega kolesarja in modra majica najboljšega hribolazca po 1. etapi pripadata kolesarju novomeške Adrie Aljažu Jarcu. FOTO: Tadej Regent/Delo


Dve majici nagrada za beg


Mezgec je na koncu iztržil četrto mesto, s čimer je bil najboljši Slovenec v prvi etapi, pred njim sta končala še Giacomo Nizzolo in Simone Consonni, ki je na slovenskih cestah blestel lani, ko je dobil etapo v Murski Soboti. Slovenski kolesarji so vseeno poskrbeli, da na domači dirki nosilci majic ne prihajajo le iz tujine, Ackermann nosi zeleno majico vodilnega in rdečo najboljšega po točkah, bela majica najboljšega mladega kolesarja in modra majica najboljšega hribolazca pa pripadata kolesarju novomeške Adrie Aljažu Jarcu.

Vsi favoriti za končno zmago so končali v času zmagovalca, pred današnjo etapo z vzponom na Celjsko kočo in ciljem v Celju je med njimi v najboljšem položaju Ulissi, ki ima tri sekunde prednosti. Čez štiri dni v Novem mestu bo jasno, če bo imela akcija Italijana, ki je v vrhunski formi, večji pomen tudi v končnem boju za zeleno majico.

po Slo maijce
po Slo maijce


Rezultati 1. etape (Ljubljana-Rogaška Slatina, 171 km): 1. Ackermann (Nem, Bora) 4;04:58, 2. Nizzolo (Ita, Dimension Data), 3. Consonni (Ita, UAE Emirates), 4. Mezgec (Slo, Mitchelton), 5. Vendrame (Ita, Androni), 6. Oliveira (Por, UAE Emirates), 7. Bole (Slo, Bahrain), 11. Kump (Slo, Adria Mobil), 13. Bajc (Slo, Felbermayr), 17. Pogačar, 20. Polanc (oba Slo, UAE Emirates) – vsi v času zmagovalca; skupno: 1. Ackermann 4;04:48, 2. Nizzolo 0:04, Consonni 0:06, 4. Ulissi (Ita, UAE Emirates) 0:07, 5. Jarc (Slo, Adria Mobil) – oba 0:07, 8. Mezgec, 11. Bole, 15. Kump, 17. Bajc, 21. Pogačar, 24. Polanc – vsi 0:10.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine