Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija in Maribor brez stresa v dan D

Danes, jutri in v ponedeljek 33. kolo 1. SNL
Z 10 goli najboljši strelec Olimpije Ricardo Alves (levo) ima priložnost, da še izboljša svojo strelsko statistiko.  FOTO: Roman ŠŠipić/Delo/
Z 10 goli najboljši strelec Olimpije Ricardo Alves (levo) ima priložnost, da še izboljša svojo strelsko statistiko.  FOTO: Roman ŠŠipić/Delo/
Gorazd Nejedly
12. 5. 2018 | 09:00
4:13
Pred dnevom D, velikim derbijem prihodnjo soboto, bosta vodilna v 33. kolu 1. SNL imela lažji preizkušnji: Maribor bo danes igral v Krškem, Olimpija bo jutri gostila Ankarančane. V Kidričevem in Celju bosta tekmi jutri, v Novi Gorici v ponedeljek.

Krško: Krško – Maribor (sobota, sodnik Dejan Balažič, 16.50): Krško je sprožilo mariborsko revolucijo in evolucijo. Prva poteka v zakulisju pod taktirko Zlatka Zahovića in njegovih zaveznikov, druga je vidna na igrišču, v zmagah, spektakularnih igrah in menjavi vodilnih vlog: mlajši vse bolj prepričljivo prihajajo v ospredje. Vijolični privrženci so lahko samo hvaležni, da je Krško v Ljudskem vrtu senzacionalno zmagalo. Če ne bi, najbrž ne bi več sanjali o naslovu, kaj šele uživali v tako prepričljivih igrah, ki Maribor kljub zaostanku za Olimpijo postavljajo v vlogo favorita za končno zmagoslavje. Simpatije si pridobiva tudi pogosto neupravičeno kritizirani trener Darko Milanič, za katerega je spor s športnim direktorjem lahko tudi zelo poučna velika izkušnja. Toda nekdanja prijatelja lahko hitro spet zakopljeta bojno sekiro. Enkrat sta jo že. Maribor se drugič ne more opeči, razen če se pregreje jedrski reaktor. To ve tudi domači trener Alen Ščulac. Pa še to: uradni zapisnik NZS je za strelca mariborskega izenačujočega gola v Domžalah potrdil Marcosa Tavaresa, ki je tako pri ligaškem golu št. 16. v tej sezoni.

Ljubljana: Olimpija – Ankaran Hrvatini (nedelja, Dragoslav Perić, 16.50): Ali Ljubljančani lahko sploh koga pošteno »narežejo«? Prejšnji konec tedna zadnjega Triglava niso zmogli, Ankaran bi naposled lahko bil vreča za udarjanje in za utrjevanje samozavesti pred tekmo resnice v Ljudskem vrtu. Toda samo, če se bo brezizrazni trener Olimpije Igor Bišćan sprostil. Za to je malo možnosti, saj je Zagrebčan svojo nogometno filozofijo na igrišču gradil brez velikih besed in spektakularnih dejanj. In predvsem s čim manj tveganja, četudi tekmeci niso imeli kaj piti in jesti. Ankaran sodi mednje, pri čemer premore vsaj dva ali tri igralce, ki bi ob delu v Olimpijinem profesionalnem ustroju zmogli več kot marsikateri Bišćanov prvokategornik.

Kidričevo: Aluminij – Domžale (Damir Skomina, 18): Kidričani so sproščeni, rešeni boja za 9. mesto in so samo še v obdobju igranja v peskovniku. V njem lahko gradijo tudi peščene lovorike, na primer, za pokalno zmagoslavje. Kdo ve, če se Olimpiji ne izide ligaška računica, se ji tudi pokalna lahko zalomi. Domžale so proti Mariboru s kančkom smole končale tekmovalno sezono in z manjšo strokovno uganko, ki bi jo trener Simon Rožman lahko še pojasnil. Kaj je želel doseči z menjavo v zvezni vrsti v 95. minuti in pri izidu 1:1? Ustaviti nalete Maribora ali po čudežu zabiti še zmagovalni gol Domžal? Ta bi jih obdržal v boju za prvaka.

Celje: Celje – Rudar (Nejc Kajtazović, 20): Celjski strokovni štab je v sredo gledal in si zapisoval, kaj zmore Rudar, naslednji dan je videl, kaj zmore Triglav. Kranjski spodrsljaj bi Celjane lahko drago stal, saj niti zmaga proti Rudarju ne zagotavlja 4. mesta in Evrope (če Aluminij ne bo pokalni prvak). Rudarji so zeleno-belim zabili gol upanja, ampak razen 10-minutnega prebliska so bilo krepko daleč od Evrope.

Nova Gorica: Gorica – Triglav (ponedeljek, Mitja Žganec, 18): Kar so Goričani dobrega naredili v prejšnjih tekmah, so na lahko zapravili nazadnje v Kidričevem. Namesto odprte poti do 4. mesta, imajo zdaj Goričani opravka s trmastimi Gorenjci, ki se borijo za dodatne kvalifikacije za obstanek. Zanje morajo osvojiti točko več kot Ankaran.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine