Na Severnem Primorskem četrtina brezposelnih mladih

Mladi z visokošolsko izobrazbo, ki službe v Sloveniji ne dobijo, se odločajo tudi za nižje vrednotena dela v tujini.
Objavljeno
09. april 2014 15.26
mpi/Mladi
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Nova Gorica - Pri novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje je bilo marca prijavljenih 1490 mladih brezposelnih, starih do 30 let. To je dobra četrtina vseh brezposelnih na tem območju. Med njimi se povečuje število mladih z najmanj višjo izobrazbo, največ pa je mladih s srednjo strokovno ali splošno izobrazbo.

Tako ima kar dobra tretjina mladih brezposelnih, skupaj preko 370, peto stopnjo izobrazbe. Največ, 180, je med njimi gimnazijskih maturantov, 112 s poklici na področju poslovnih in upravnih ved, 81 pa s področja gradbeništva in tehnike.

Lani skoraj tisoč iskalcev prve zaposlitve

Veliko, kar 355, je tudi brezposelnih mladih z dokončano osnovno šolo. Visokošolsko izobrazbo druge stopnje je imelo med iskalci zaposlitve 171 mladih, dokončano prvo stopnjo pa 154. Med brezposelnimi so bili tudi štirje z dokončanim doktorskim študijem.

Konec decembra lani je bilo med brezposelnimi 911 iskalcev prve zaposlitve, je za STA še povedala svetovalka generalne direktorice na novogoriški območni službi Kladis Kravos.

Ob naraščanju brezposelnosti je vse več zanimanja za čezmejno delo. V Italiji je kljub krizi nekaj več možnosti pri zaposlitvi za računalniške strokovnjake, elektro inženirje, elektrotehnike, varilce, operaterje na računalniško vodenih orodjarskih strojih, prodajalce na terenu. Potrebne pa so ustrezne izkušnje in znanje italijanskega jezika.

Mladi se odločajo za nižje vrednotena dela

Na Severnem Primorskem se je povečalo tudi zanimanje za zaposlitev v Avstriji in Nemčiji, vendar je pri večini iskalcev dela ovira nepoznavanje nemščine. Zato brezposelnim omogočajo vključitev v tečaje tega jezika.

Mladi z visokošolsko izobrazbo, ki službe v Sloveniji ne dobijo, se odločajo tudi za nižje vrednotena dela v tujini, kot so pomožni delavec v kuhinji in strežbi, sobarica, pomožni delavci v proizvodnji, gradbeni delavec, delavec v kmetijstvu ipd., saj so ta praviloma bolje plačana kot v Sloveniji. Po besedah Kravosove so v zadnjem letu in pol zaznali povečan interes med mladimi tudi za delo v Avstraliji in Kanadi.