Ruski komunisti bi Stalina razglasili za svetnika

Ruska komunistična stranka iz Sankt Peterburga od ruske pravoslavne cerkve zahteva, da sovjetskega diktatorja Josifa Stalina razglasi za svetnika.

Objavljeno
22. julij 2008 11.31
Josip Visarionovič Stalin
STA/Kl.K.
STA/Kl.K.

Moskva - Ruska komunistična stranka iz Sankt Peterburga od ruske pravoslavne cerkve zahteva, da sovjetskega diktatorja Josifa Stalina (1878-1953) razglasi za svetnika. Sklicuje se na pozitivno oceno Stalinove politike, ki jo je v nekem dokumentu cerkev podala v preteklosti.

 

Leta 1949 je ruska pravoslavna cerkev za Stalinov 70. rojstni dan njegovo politiko v nekem dokumentu ovrednotila kot "pozitivno". Predstavnik moskovskega patriarha pa je tokratno zahtevo komunistov označil za nezaslišano in spomnil na preganjanje vernikov v času komunizma.

 

Komunisti so v svojem zahtevku Stalina hvalili kot "očeta narodov", ki je državo združil, ustvaril minimalne socialne standarde in premagal Hitlerjev nacizem. Niso pa omenili, da je bilo v času Stalina na milijone ljudi deportiranih v kazenska taborišča in umorjenih. Borci za človekove pravice se v Rusiji še danes pritožujejo nad pomanjkljivo preučitvijo množičnih pomorov, do katerih je prihajalo v času Stalina.

 

Poleg tega je prisilna kolektivizacija kmetijstva pod Stalinovo taktirko pripeljala do lakote, zaradi katere je umrlo na milijone prebivalcev Sovjetske zveze. V medijski akciji, ki poteka do letošnjega septembra in v kateri izbirajo največjega ruskega ljudskega junaka vseh časov, je medtem Stalin znova prevzel vodstvo in tako carja Nikolaja II. izpodrinil na drugo mesto.