Bitcoin se je dotaknil magične meje 10.000 dolarjev

Prav možnost hitrega zaslužka privablja nove investitorje, kar poganja ceno navzgor.
Objavljeno
28. november 2017 16.12
Klemen Košir
Klemen Košir
Ljubljana − Na nekaterih borzah je danes zjutraj cena Bitcoina dosegla pred časom nepredstavljivih 10.000 dolarjev (približno 8320 evrov) in se tako od začetka leta že kar podeseterila.

Rast v zadnjem času je res eksplozivna; za dvig cene s 6000 na 7000 dolarjev je Bitcoin potreboval 13 dni, do 8000 dolarjev 17 dni, le teden do 9000 dolarjev, do dotika okroglih 10.000 pa le še dva dneva.

Prav možnost hitrega zaslužka privablja nove investitorje, kar poganja ceno navzgor. V nedeljo, pred dotikom magične meje, je na borzah lastnike zamenjalo za kar pet milijard dolarjev te kriptovalute. Dodaten pospešek ceni bitcoina daje še napoved največje terminske borze na svetu, Chicago Mercantile Exchange, da bo že prihodnji mesec uvedla trgovanje s terminskimi pogodbami na bitcoin, kar naj bi na široko odprlo vrata za prihod dodatnih investitorjev v svet kriptovalut.

Nova zlata mrzlica

Bitcoin se tako do zdaj ni ravno izkazal kot prava digitalna valuta z uporabno vrednostjo kot plačilno sredstvo, pač pa ga večina uporabnikov dojema kot investicijo in morda nekoč v prihodnosti kot obliko ohranjanja vrednosti, nekakšno virtualno zlato, katerega ponudba je omejena (Bitcoin je zasnovan tako, da bo narudarjenih le 21 milijonov bitcoinov, v obtoku pa jih bo še manj, saj jih nekateri izgubijo ali pa celo namerno uničijo), ga je pa preprosteje in ceneje pošiljati po svetu kot fizično zlato.

Skoraj eksponentna rast kaže, da gre za pravo manijo, zato je vedno več glasov, ki opozarjajo, da bo lahko pot navzdol še hitrejša, zagovorniki pa trdijo, da je prostora za rast še ogromno, saj ima za zdaj bitcoine v svojem portfelju zgolj dobrih 0,12 odstotka zemljanov. Skupna vrednost vseh bitcoinov v obtoku znaša nekaj manj kot 170 milijard dolarjev, kar je v primerjavi z vrednostjo zlata še vedno izjemno malo, manj kot dva odstotka vrednosti svetovnih zalog zlata.

Vedno pogosteje se vlečejo vzporednice med kriptovalutami in pokom balona internetnih podjetij »pikakom«. A tokrat je še težje predvideti, kaj prinaša prihodnost, saj v nasprotju s podjetji »pikakom« za bitcoinom ne stojijo nikakršna sredstva in poslovni model, pač pa zaupanje uporabnikov in trenutno predvsem naval novih kupcev.

Priča smo torej novi zlati mrzlici; do kdaj bo trajala, pa bodo povedali tudi regulatorji. Če bodo kriptovalute postale pravno regulirano sredstvo, v katero bodo posamezniki lahko vlagali tudi prek bank, potem glavnina kapitala v ta sektor šele prihaja. Nasprotno bi močni omejitveni posegi regulatorjev lahko zlato mrzlico hitro umirili.

Tudi druga najbolj razširjena kriptovaluta na svetu ether na platformi Ethereum se je v zadnjem času spet prebudila in dosega nove rekorde. Po tem, ko se je v zadnjih treh mesecih cena gibala okrog 300 dolarjev, je v zadnjih dveh tednih poskočila za več kot 100 dolarjev in dosegla 490 dolarjev.