Gorenjsko banko bo prodajal Unicredit

Prodajalci že pripravljavljajo naložbeni memorandum, v kratkem pa naj bi začeli naslavljati potencialne kupce.

Objavljeno
14. februar 2017 17.44
SLOVENIJA,LJUBLJANA,16.2.2012, GORENJSKA BANKA V LJUBLJANI NA DALMATINOVI ULICI.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Gorenjsko banko bo prodajala družba Unicredit, ki jo je konzorcij lastnikov izbral za finančnega svetovalca, so potrdili v Savi. Postopek prodaje dobre polovice banke se je po naših informacijah že začel – trenutno se namreč že pripravlja naložbeni memorandum.

Sava skupaj z drugimi solastniki, med katerimi je tudi Družba za upravljanje terjatev bank, prodaja slabih 55 odstotkov Gorenjske banke. V kakšni fazi je prodajni postopek, v Savi ne komentirajo, neuradno pa je mogoče izvedeti, da bi po pripravi naložbenega memoranduma finančni svetovalec že v kratkem lahko začel naslavljati potencialne kupce te banke. Za prodajo namreč ne predvidevajo javnega tenderja.

Znani interesenti

Med njimi je, kot je znano, tudi srbska AIK banka Miodraga Kostića, ki je z 19,34-odstotnim deležem že druga največja lastnica Gorenjske banke. Po neuradnih informacijah je celo že pridobila zeleno luč sveta Banke Slovenije za povečanje svojega deleža v Gorenjski banki, končno besedo pa bo seveda imela Evropska centralna banka. Predsednica izvršnega odbora AIK Banke Jelena Galić je v pogovoru za Delo povedala, da so vsekakor »zainteresirani za nadaljnje povečevanje deleža v banki« in da želijo postati strateški lastnik.

Med interesenti bi lahko bil tudi ameriški sklad Apollo, ki je od države že kupil Novo KBM in ne skriva interesa po širitvi na slovenskem bančnem trgu.

Za slovenskimi bankami se ozira tudi Elements Capital Partners, ki sicer tesno sodeluje s skladom York, pomembnim lastnikom Save. A kot je za Delo povedal predstavnik Elementsa Savvas Liasis, jih Gorenjska banka ne zanima: »Mislim, da v Gorenjski banki ne bomo poskušali pridobiti lastniškega deleža. Poudarjam, da govorim kot svetovalec Yorka, vendar kot vem, tudi York nima teh načrtov, lahko pa se sami odločijo. Elements Capital pa za Gorenjsko banko ni zainteresiran.«

Sava mora svoj 37,7-odstotni delež v Gorenjski banki prodati kot del načrta finančnega prestrukturiranja, in sicer v letu dni od potrditve prisilne poravnave, torej do novembra letos. Cena za delnico naj ne bi bila nižja od 298 evrov, kolikor znaša likvidacijska vrednost banke, srednja vrednost je bila ocenjena na 364 evrov. Po najnižji ceni, bo torej prodajalci za dobro polovico banke iztržili dobrih 63 milijonov evrov.

V okviru dezinvestiranja, je Sava že šla v prodajo polovice investicijskih kuponov podsklada Alpen.si, drugo polovico naj bi prodala letos.

Povezovanje turistične dejavnosti

Sicer pa se v Savi po naših informacijah nadaljuje prestrukturiranje družbe. Kot je mogoče izvedeti, naj bi enotirni sitem upravljanja tako kot v Savi kmalu uvedli tudi v družbi Sava Turizem, s čimer bi si glavna lastnika, država in York, tam zagotovila bolj neposreden vpliv.

Liasis je v omenjenem pogovoru že povedal, da načrt prestrukturiranja Save predvideva tudi možnosti nadaljnje konsolidacije turistične dejavnosti v Sloveniji. Neuradno je mogoče izvedeti, da se preučuje možnost najprej poslovnega, kasneje pa tudi kapitalskega povezovanja s Hoteli Bernardin in Istrabenz turizmom. Sava je namreč solastnica Hotelov Bernardin in prek Istrabenza tudi Istrabenz turizma, York pa je tudi lastnik terjatev do Istrabenza.