Gospodarstvo: Lov za izgubljenim desetletjem

Za 2015 lahko z gotovostjo zapišemo le, da bo gospodarska rast manjša kot letos. Okrevanje bo počasno.

Objavljeno
27. december 2014 19.22
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana – Gospodarske napovedi za 12 mesecev vnaprej postajajo vse bolj negotove: pred letom dni so nam veleugledne tuje inštitucije napovedovale gospodarski padec ali zgolj ničelno rast – a kot zdaj kaže, se bo letos BDP povečal za skoraj tri (!) odstotke, kar je najvišja rast v zadnjih šestih kriznih letih.

Za 2015 lahko z veliko gotovostjo zapišemo le, da bo gospodarska rast v Sloveniji manjša kot letos, saj bodo naša izvozna podjetja bolj občutila posledice geopolitičnih tveganj, predvsem ruske krize, prizadelo pa jih bo tudi pričakovano pešanje povpraševanja na glavnih izvoznih trgih: v Nemčiji, Franciji, Italiji, na Hrvaškem in drugod. Za zdaj nam to napovedujejo tudi vse domače in tuje inštitucije, ki se ukvarjajo z gospodarskimi prognozami. Najvišjo številko, da bo rast BDP v 2015 dvoodstotna, je ob predstavitvi proračuna navedel finančni minister Dušan Mramor, medtem ko je vladni Umar v jesenski napovedi za 2015 predvidel nekaj nižjo, 1,6-odstotno rast.

Tudi prihodnje leto bo glavno gibalo slovenske rasti izvoz, brez izvoznih podjetij bi bila Slovenija še naprej v recesiji. Drugi steber rasti so naložbe: letos jih je bilo nekaj več zaradi rabe evropskih sredstev in zlasti gradbinci pričakujejo živahnejšo naložbeno rast tudi v 2015., ko se izteka evropska finančna sedemletka. Optimisti prav tako upajo na rast zasebne porabe – skromno, a vendarle – kot posledico ohlapnejših plačnih dogovorov med vlado in sindikati.

Če velja pravilo, da lahko govorimo o koncu krize takrat, ko nastane več novih delovnih mest, kot jih ugasne, bi bilo lahko leto 2015 prelomno. Število brezposelnih se je namreč povečevalo od leta 2008 do začetka 2014, nato pa se je začelo zmanjševati, po drugi strani se že nekaj mesecev povečuje število delovno aktivnih: to gibanje se bo očitno dokončno potrdilo v prihajajočem letu. Tako meni tudi evropska komisija, ki prav tako pričakuje, da bo v Sloveniji brezposelnost postopno upadala. Letos bo znašala 9,8 odstotka, v 2015. 9,2 odstotka, leta 2016 pa 8,4 odstotka. Tudi povprečne bruto plače bi se po večletnem padanju in stagnaciji utegnile okrepiti za kak odstotek – vsaj tako napovedujejo na Gospodarski zbornici. In še inflacija, ki bo letos res nizka, verjetno le 0,4-odstotna – v 2015 bi se lahko povečala na odstotek in leta 2016 na 1,5 odstotka ...

Slovenija tako v 2015 računa na počasno gospodarsko okrevanje, še vedno bomo lovili izgubljeno desetletje in zaostanek za povprečjem EU. S tako nizkimi stopnjami gospodarske rasti bomo namreč šele leta 2020 dosegli predkrizno raven gospodarske razvitosti.