Lastnikom NKBM 30 milijonov evrov dividend

Skupščina določila prejemke članov nadzornega sveta

Objavljeno
29. marec 2017 19.11
Nova Kreditna banka Maribor, 13.8.2015, Maribor [NKBM]
N. G.
N. G.
Ljubljana - Družba Biser Bidco si bo kot lastnica NKBM izplačala za 30,2 milijona evrov divivend, kar je slaba polovica bilančnega dobička.

Biser Bidco, prek katere ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) obvladujeta vse delnice NKBM, je na ponedeljkovi skupščini sprejela predlog uprave, da se za dividende nameni 30,2 milijona evrov, s čimer bruto dividenda na delnico znaša 3,01 evra. Ker celotni bilančni dobiček za lansko leto znaša 63,9 milijona evrov, bo banka 33,7 milijona evrov uporabila kot preneseni dobiček.

Spomnimo, banka je lani izplačala skoraj celotni bilančni dobiček za dividende, in sicer 16,6 milijona evrov. Takratni predsednik, sedaj podpredsednik uprave NKBM Robert Senica je lansko izplačilo praktično celotnega bilančnega dobička v intervjuju za Sobotno prilogo komentiral, da je bil dobiček izplačan, ker zaveze evropski komisiji določajo, da mora banka presežek kapitala nad zahtevanim izplačati lastniku.

Skupaj bodo torej v dveh letih iz dividend novi lastniki dobili skoraj 47 milijonov evrov, banko pa so prevzeli za 250 milijonov evrov.

Skupščina je podelila tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lansko leto. Poleg tega je skupščina še določila plačila nadzornikom. Člani nadzornega sveta, ki niso delničarji ali zaposleni oziroma v pogodbenem razmerju z Biser Bidcom ali z njim povezane osebe, bodo za opravljanje nadzorne funkcije prejeli pavšalno plačilo v višini 6250 evrov bruto na mesec. Ta znesek vključuje vse stroške, kot so prevoz, dnevnice in nočitve. Ne glede na to določilo, pa članoma nadzornega sveta Andrei Moneti in Manfredu Pufferju za opravljanje funkcije vsakemu plača 60.000 evrov bruto letno, in sicer se jima izplača enkrat letno.

Delničar se je seznanil tudi s poslovanjem NKBM v lanskem letu.