Na blejskem forumu danes o politiki in gospodarstvu

Drugi dan Strateškega foruma Bled ima nad 700 udeležencev priložnost sodelovati pri enajstih razpravah o pomembnih mednarodnih vprašanjih.

Objavljeno
01. september 2015 12.47
*uho* Bled
A. S., gospodarstvo, STA
A. S., gospodarstvo, STA

Bled - Na Bledu se danes nadaljujejo politične in gospodarske razprave na mednarodnem Strateškem forumu Bled (BSF). Včeraj je bila v ospredju migrantska kriza, danes so na vrsti še razprave o razvojnih vprašanjih, Zahodnem Balkanu, gospodarski krizi, transportnem povezovanju v regiji in partnerstvu v turizmu.

Drugi dan blejskega strateškega foruma je z otvoritvijo poslovnega dela foruma začel  finančni minister Dušan Mramor, ki je izpostavil pomen financ za gospodarstvo. Uvodni nagovor je zaključil z željo po novih idejah in številnih novih stikih.

Udeleženci foruma bodo razpravljali o ekonomski konvergenci v obdobju po globalni finančni krizi, o vlogi reform in partnerstev, nadalje o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu ter čezatlantski vrednostni verigi ter o novi perspektivi o transportu oziroma investiranju za povezovanje Evrope. Minister za finance Dušan Mramor v tej povezavi  izpostavlja pomen javno-zasebnega partnerstva, odnos do okolja in konkurenco različnih oblik transporta.

Razpravljali bodo tudi o dilemi, ali je v starajoči družbi napredek brez sprememb sploh mogoč ter o ustvarjanju novih partnerstev za močno turistično industrijo. Po mnenju slovenskega finančnega minsitra je  v pomembnem turističnem gospodarstvu ob hitrih spremembah izjemno pomembno hitro ukrepanje.

Raznolike razprave za 700 udeležencev

Več kot 700 udeležencev blejskega srečanja iz več kot 60 držav bo danes lahko sodelovalo v kar enajstih eazpravah - petih političnih, štirih gospodarskih in dveh stranskih, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Najprej bo na vrsti razprava o »mostovih Sredozemlja«, kjer je pričakovati predvsem nadaljevanje ponedeljkove razpravo o migrantski krizi in grožnji islamskih skrajnežev. Med razpravljavci velja izpostaviti evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborja Navracsicsa in generalnega direktorja Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Williama Lacyja Swinga.

Sledila bo razprava o pomenu razvojnih vprašanj ter panel o problemu nekaznovanosti v mednarodnih odnosih, kjer bosta v ospredju nova predsednica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Silvia Fernandez de Gurmendi in posebni svetovalec generalnega sekretarja ZN za preprečevanje genocida Adama Dieng.

Govor bo tudi o starajoči se družbi in razvoju, na programu je tudi »klasična« razprava o Zahodnem Balkanu. Ob zunanjih ministrih držav Zahodnega Balkana bodo v razpravi sodelovali še zunanja ministra Turčije in Madžarske ter visoki predstavniki zunanjih ministrstev Francije, Nemčije in ZDA.

Na poslovnem delu BSF pa bodo danes govorili o posledicah finančne krize, ustvarjanju novih partnerstev v turizmu, prometnih povezavah in vzpostavljanju čezatlantskega prostotrgovinskega območja med EU in ZDA (TTIP).