Solidno letos, spodbudno tudi za prihodnje leto

Trgi v razvoju: letos bodo vlagatelji verjetno vknjižili še kakšno odstotno točko več kot lani.
Objavljeno
17. december 2017 04.00
Posodobljeno
17. december 2017 16.00
Gorazd Belavič, Triglav Skladi
Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Leto 2017 se bo za evrske vlagatelje na trgih v razvoju tako kot lansko končalo solidno. Konec leta bodo vlagatelji zelo verjetno vknjižili še kakšno odstotno točko višjo donosnost kot lani (15 odstotkov z vključenimi dividendami).

Kako pa kaže za prihodnje leto? V družbi bomo še naprej naklonjeni omenjenim gospodarstvom. Ena najbolj sinhronih gospodarskih rasti naj bi se nadaljevala tudi prihodnje leto. Medtem ko se nekatere države izvijajo iz recesije (na primer Rusija in Brazilija), se pri drugih ohranja dinamika rasti, ki je višja kot v razvitih gospodarstvih, a hkrati nižja kot v obdobju pred nastopom finančne krize.

Velik vpliv na razvoj regije ima Kitajska, ki sicer upočasnjuje svojo gospodarsko rast, a z vsemi vzvodi, ki jih ima tamkajšnja oblast nad gospodarstvom, se to za zdaj dogaja postopno in nadzorovano. V drugi polovici oktobra so imeli na Kitajskem 19. kongres komunistične partije, kjer so izvolili novo vodstvo in pripravili »vizijo« države za prihodnjih pet let. Kitajska naj bi postala vodilna svetovna sila na političnem, gospodarskem in vojaškem področju, stabilno gospodarsko rast pa naj bi zagotavljali s posebno skrbnostjo do okolja in pravičnejšo razdelitvijo premoženja. Precej drzni načrti, ki očitno hranijo optimizem med ljudstvom.

Znani geopolitični analitik Ian Bremmer je pred kratkim objavil rezultate Ipsosove ankete, na kateri kar 53 odstotkov Kitajcev meni, da se razmere v svetu izboljšujejo. S tem naj bi se strinjalo le 16 odstotkov Američanov in sedem odstotkov Nemcev. Leta 2018 bodo na sporedu tudi številne volitve. Marca bodo predsednika Putina verjetno spet izvolili v Rusiji, novega predsednika pa bodo dobili v Mehiki in Braziliji. Po mnenju Capital Economics bo razplet v Mehiki, kjer bodo tudi volitve v kongres, pomemben za pogajanja o Nafti, Braziliji pa se obeta nekoliko populistična oblast, ki bi lahko opustila izvajanje strukturnih reform.