Sredstva EU za obvoznico Krško

Svrk podprl projekt za obvoznico Krško, vreden 14,3 milijona evrov.
Objavljeno
24. oktober 2017 15.55
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana − Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad (Svrk), je izdala odločitev o podpori projekta »Obvoznica Krško na odseku stari krški most (LC Krški most−Vrbina) do krožišča pri TC Krško na G1-5/0336 v km 2,600«. Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval 8,7 milijona evrov za 14,3 milijona evrov vredno naložbo, so sporočili iz Svrka.

Z naložbo bodo omogočili rekonstrukcijo lokalne ceste Krško−Vrbina v dolžini približno 1100 metrov, gradnjo mostu čez Savo dolžine okvirno 297 metrov, gradnjo križišča na desnem bregu Save in novogradnjo obvoznice Žadovinek. Gre za del glavne ceste, ki zdaj poteka skozi središče Krškega in deli mesto na dva dela. Tako bi tudi dosegli cilj − da »se tranzitni promet v smeri sever−jug preusmeri na obvoznico in s tem zagotovi varnejša prometna povezava, skrajša potovalni čas in izboljša stanje okolja v naselju«.

Kakor pojasnjujejo na Svrku, bo naložba z izboljšanjem prometne infrastrukture prispevala k odpravi razlik med kohezijsko regijo Zahodna Slovenija in kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija. Skrajšale se bodo vožnje, zmanjšali stroški transporta, izboljšala dostopnost regijskih in občinskih središč z infrastrukturo TEN-T, s tem pa tudi konkurenčnost območja.