EU pospešuje izvoz hrane na Kitajsko

Evropski komisar Phil Hogan s Kitajci in Japonci o večji porabi mlečnih proizvodov in svinjine iz EU.

Objavljeno
18. april 2016 15.15
M. Š.
M. Š.
Ljubljana − Izvoz kmetijskih proizvodov iz držav EU je februarja letos dosegel 10,2 milijarde evrov, kar je precej več kot mesec pred tem in celo rahlo nad vrednostjo iz februarja lani, kažejo podatki evropske komisije. Na drugi strani raste tudi uvoz hrane v EU.

Na mesečni ravni se je najbolj povečal izvoz v ZDA (za 15 odstotkov) in na Kitajsko (za 13,5 odstotkov). Uvoz kmetijskih proizvodov se je v zadnjem letu povečal za 8,4 odstotka, tako da je trgovinski presežek znašal približno 16 milijard evrov.

Mesečno statistično poročilo je tokrat osredotočeno na Kitajsko, ki je druga najpomembnejša destinacija in četrta najpomembnejša država porekla za uvoz kmetijskih proizvodov EU. Leta 2015 se je izvoz na Kitajsko povečal za vse glavne skupine proizvodov, predvsem pa za kmetijske surovine (za 71 odstotkov, in sicer z ene milijarde evrov na 1,7 milijarde evrov). Leta 2015 se je, denimo, izvoz svinjine na Kitajsko več kot podvojil−  s 432 milijonov evrov na 934 milijonov evrov.

Odpiranje novih trgov ter spodbujanje potrošnje mlečnih proizvodov EU in svinjine pa sta tudi med glavnimi temami pogovorov komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Phila Hogana med trenutnim obiskom na Kitajskem in Japonskem. Komisarja spremljajo tudi številni predstavniki evropske kmetijske industrije.