Poslanci podprli spodbujanje zdrave prehrane v šolah

Evropski parlament je potrdil izdatnejše financiranje sheme za razdeljevanje mleka, sadja in zelenjave v šolah ter učenja o zdravi prehrani.

Objavljeno
08. marec 2016 18.47
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Strasbourg, Ljubljana - Evropski otroci naj bi bili kmalu deležni prednosti bolje financirane sheme za razdeljevanje mleka, sadja in zelenjave v šolah ter učenja o zdravi prehrani. Evropski parlament je namreč podprl predlog nove zakonodaje, o kateri je bil decembra dosežen dogovor z ministri držav članic, ki združuje doslej ločeni shemi in zvišuje sredstva za dodatnih 20 milijonov evrov na skupno 250 milijonov.

»Zdrava, uravnotežena prehrana je osnova za dobro zdravje, vendar pa uživanje sadja, zelenjave in mleka po vsej EU upada. Zato je okrepitev sheme za šolsko mleko, sadje in zelenjavo s povečanjem sredstev in spodbujanjem zdrave prehrane izjemnega pomena. Parlament je tudi zagotovil finančno stabilnost programa, saj države članice ne bodo mogle enostransko zmanjšati višine ali spreminjati meril za medsebojno razporejanje evropskih sredstev,« je poudaril poročevalec Marc Tarabella (S&D, Belgija).

V državah, ki prostovoljno sodelujejo v shemi, bodo morali v šolske programe vključiti tudi več izobraževalnih vsebin o zdravi prehrani, vključno s spodbujanjem lokalne prehranske verige, ekološkega kmetovanja, trajnostne pridelave ali preprečevanje zavržkov hrane. Otroke naj bi tudi bolj povezali s kmetijstvom, na primer z obiski kmetij.

Parlamentu je uspelo doseči zvišanje sredstev za 20 milijonov evrov letno za razdeljevanje mlečnih izdelkov in izobraževalne ukrepe. Za šolsko mleko bo odslej namenjenih 100 milijonov na leto, za šolsko sadje in zelenjavo pa 150 milijonov evrov.
Razporeditev sredstev med državami bo tudi bolj poštena z določitvijo dveh osnovnih meril za celotno shemo: število otrok med 6. in 10. letom starosti in stopnja razvitosti regije v članici. Upoštevala se bo še pretekla uporaba pomoči za oskrbo otrok z mlekom in mlečnimi proizvodi, novo dodana pa bo minimalna višina pomoči za vsakega otroka.

Zdrava izbira prehrambnih izdelkov tudi v slovenskih šolah

Poslanci so spremenili tudi seznam proizvodov, upravičenih do evropskih sredstev. Prednost imajo sveži in lokalni proizvodi, pred predelanimi, kot so juhe, kompoti, sokovi, jogurt in sir. Sir naj se ponudi ob svežem sadju, zelenjavi, mleku ali mleku brez laktoze. Proizvodi ne smejo imeti dodanih sladil ali dodanih umetnih ojačevalcev okusa. Proizvodi z nizko vrednostjo dodanih sladkorjev, soli, ali maščob bodo izjemoma lahko del sheme ob določenih pogojih in z odobritvijo pristojnih državnih zdravstvenih institucij.

Parlament je usklajeno besedilo uredbe sprejel s 584 glasovi za, 94 proti in 32 vzdržanimi glasovi. Zakonodajo mora formalno potrditi še Svet, nova pravila pa se bodo uporabljala od 1. avgusta 2017.

Po besedah slovenskega evroposlanca Franca Bogoviča (EPP) združena shema šolskega sadja in zelenjave ter mleka državam članicam povečuje sredstva za nakup zdrave in kakovostne sveže hrane, ki jo bodo šole brezplačno razdeljevale najmlajšim.

»Za Slovenijo, ki do sedaj sheme pomoči za oskrbo z mlekom praktično ni koristila - zaradi administrativne zapletenosti se je namreč v shemo vključilo izjemno malo število šol - so predlagane spremembe zelo dobrodošle, saj bodo slovenske šole imele na voljo približno 300.000 evrov evropskih sredstev letno več. Ta sredstva bodo lahko porabile za brezplačno razdeljevanje mleka in določenih mlečnih izdelkov, kot so siri ali jogurti v šolah. Poleg tega nova shema predvideva tudi sofinanciranje uporabe t. i. lokalnih specialitet, kot so med, suho sadje ali olive. To je za Slovenijo, tudi kot nosilko iniciative Evropski medeni zajtrk, zelo pomembno, saj se tako še povečuje možnost porabe medu v šolah in se spodbuja bolj zdrave prehranjevalne navade«, je ob sprejemu nove sheme izpostavil Bogovič.