Pričakuje se dober pridelek sladkorne pese

Slovenski pridelovalci so letos posejali sladkorno peso na 75 hektarih njiv.
Objavljeno
09. avgust 2017 14.46
Silva Čeh
Silva Čeh

Ormož − Letos so slovenski pridelovalci na 75 hektarjih površin ponovno posejali sladkorno peso. Kljub neugodnim vremenskim razmeram pričakujejo dober pridelek, je za STA povedal predsednik zadruge Kristal Miroslav Kosi. Za zdaj imajo z družbo Viro sklenjeno enoletno pogodbo, želijo si vsaj petletne.

V Sloveniji je bila vse do leta 2006 pridelava sladkorne pese pomembna panoga, nato pa so bile, skladno z evropsko kmetijsko politiko, uvedene kvote, pridelava v Sloveniji je bila opuščena, tovarna sladkorja v Ormožu pa zaprta.

Z letošnjim letom so kvote ukinjene, s tem pa so se znova odprle možnosti pridelave sladkorne pese. Tako je letos 36 članov zadruge Kristal na ptujsko-ormoškem območju in v Pomurju ponovno posejalo sladkorno peso, in sicer na 75 hektarih površin. Pogodbo o odkupu pese imajo sklenjeno s hrvaško družbo Viro iz Virovitice, spravilo pa načrtujejo sredi oktobra. Za zdaj predvidevajo, da bo pridelka na vseh 75 hektarih za od 5000 do 6000 ton, je povedal Kosi, poroča STA.

Pogodba s hrvaškim podjetjem je opredeljena količinsko, vendar naj ne bi bila tako zavezujoča, saj upošteva aktualne pogoje za pridelavo. V prihodnjem letu si želijo še povečati pridelek v Sloveniji, takšen je po Kosijevih besedah tudi interes hrvaškega podjetja.

O tem naj bi se s predstavniki podjetja Viro pogovarjali še v tem mesecu, pridelovalci pa se želijo dogovoriti za večletno sodelovanje, za minimalno pet let, interes hrvaške tovarne pa je, da bi dolgoročno s sladkorno peso v Sloveniji posejali več kot 500 hektarov površin.

Načrtov, da bi s sovlagatelji kakorkoli sami organizirali nadaljnje postopke skladiščenja in morebiti celo predelave sladkorne pese, slovenski pridelovalci pod okriljem zadruge Kristal še niso opustili, pravi Kosi.