Slovenija bo ta mesec vložila tožbo glede terana

Vlada je zeleno luč za vložitev tožbe proti Evropski komisije glede terana prižgala 21. julija.
Objavljeno
05. september 2017 19.33
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj - Slovenija bo tožbo proti Evropski komisiji zaradi izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran predvidoma vložila v začetku druge polovice septembra. Rok za vložitev tožbe je sicer 4. oktober, je državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša pojasnila za Slovensko tiskovno agencijo.

Slovenija bo na sodišču EU spodbijala delegirani akt, po katerem lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran uporablja za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da sta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da je napis teran manjši.

Vlada je zeleno luč za vložitev tožbe proti Evropski komisije glede terana prižgala 21. julija, ko je delegirani akt z objavo v uradnem listu EU tudi začel veljati. Kmetijski minister Dejan Židan je tedaj ocenil, da obstaja velika verjetnost, da Slovenija tožbo dobi.

V Evropski komisiji, kjer že vseskozi poudarjajo, da delujejo v skladu z zakonodajo EU, so tedaj v odzivu na napoved tožbe dejali, da je dostop do sodišča EU na voljo vsem članicam unije in da jemljejo na znanje namero Slovenije, da se bo glede terana obrnila na sodišče.