Država prodala Perutnino Ptuj

Kad bo prejel 13 milijonov evrov kupnine.
Fotografija: Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Foto Tadej Regent/Delo

Kapitalska družba (Kad) je sprejela prevzemno ponudbo ukrajinske družbe MHP in prodala nekaj več kot pet odstotkov delnic Perutnine Ptuj, kar ji bo navrglo dobrih 13 milijonov evrov kupnine. Ukrajinski prevzemnik, ki že ima 90,1-odstotni delež ptujske družbe je namreč ceno nedavno zvišal na 22,34 evra za delnico. Koliko delničarjev je še sprejelo prevzemno ponudbo, ki se izteka danes, uradno še ni znano, po neuradnih informacijah pa jo je sprejela večina preostalih delničarjev.

Ukrajinci, ki so za obstoječi delež že odšteli okoli 220 milijonov evrov, bodo tako skupaj za Perutnino plačali okoli 240 milijonov evrov. To več kot trikrat več, kot je zanjo odštel Sij.

Perutnina je bila v strategiji kapitalskih naložb države uvrščena med pomembne naložbe, v katerih naj bi država ohranila najmanj četrtinski delež in torej niso na prodaj. A na ministrstvu za finance glede prodaje kljub temu niso imeli zadržkov: »Ministrstvo za finance je že večkrat poudarilo, da je naloga poslovodstva Kada maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Končno odločitev o prodaji deleža v Perutnini Ptuj mora sprejeti poslovodstvo Kada, ki mora oceniti vrednost naložbe, če se iz družbe umakne ali če ostane lastnik obstoječega deleža,« so nam odgovorili že februarja. Ker je MHP pridobil več kot 90-odstotni delež, bi Ukrajinci Kad lahko ob morebitni neprodaji tudi iztisnili.

Komentarji: