Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Država prodala Perutnino Ptuj

Kad bo prejel 13 milijonov evrov kupnine.
Foto Tadej Regent/Delo
Foto Tadej Regent/Delo
27. 5. 2019 | 16:33
27. 5. 2019 | 16:41
1:49
Kapitalska družba (Kad) je sprejela prevzemno ponudbo ukrajinske družbe MHP in prodala nekaj več kot pet odstotkov delnic Perutnine Ptuj, kar ji bo navrglo dobrih 13 milijonov evrov kupnine. Ukrajinski prevzemnik, ki že ima 90,1-odstotni delež ptujske družbe je namreč ceno nedavno zvišal na 22,34 evra za delnico. Koliko delničarjev je še sprejelo prevzemno ponudbo, ki se izteka danes, uradno še ni znano, po neuradnih informacijah pa jo je sprejela večina preostalih delničarjev.

Ukrajinci, ki so za obstoječi delež že odšteli okoli 220 milijonov evrov, bodo tako skupaj za Perutnino plačali okoli 240 milijonov evrov. To več kot trikrat več, kot je zanjo odštel Sij.

Perutnina je bila v strategiji kapitalskih naložb države uvrščena med pomembne naložbe, v katerih naj bi država ohranila najmanj četrtinski delež in torej niso na prodaj. A na ministrstvu za finance glede prodaje kljub temu niso imeli zadržkov: »Ministrstvo za finance je že večkrat poudarilo, da je naloga poslovodstva Kada maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Končno odločitev o prodaji deleža v Perutnini Ptuj mora sprejeti poslovodstvo Kada, ki mora oceniti vrednost naložbe, če se iz družbe umakne ali če ostane lastnik obstoječega deleža,« so nam odgovorili že februarja. Ker je MHP pridobil več kot 90-odstotni delež, bi Ukrajinci Kad lahko ob morebitni neprodaji tudi iztisnili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine