Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Končna odločitev o drugi nuklearki konec leta 2027

Za drugo jedrsko elektrarno ali za več malih reaktorjev se zavzemata tako gospodarstvo kot energetika, politika pa je načelno za, a z zadržkom.
Ni delujoče nizkoogljične rešitve brez jedrske energije, pravijo v gospodarstvu in energetiki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ni delujoče nizkoogljične rešitve brez jedrske energije, pravijo v gospodarstvu in energetiki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
22. 5. 2023 | 06:00
22. 5. 2023 | 09:52
9:39

V nadaljevanju preberite:

Jedrsko energijo podpira že 65 odstotkov Slovencev, gospodarstvo pričakuje hitro odločanje, sicer bomo ostali brez industrije. V Skandinaviji imajo ob nizkoogljični proizvodnji elektrike pravi naval industrije, ki mora izpolnjevati čedalje ostrejše zahteve, več držav pa zato zahteva zamenjavo evropskega cilja za delež obnovljivih virov z deležem nizkoogljičnih virov v končni porabi energije. V Krškem so tako ob predstavitvah finskega in češkega energetskega načrta pripravili gospodarsko, energetsko in politično obravnavo slovenske energetske prihodnosti.

Dogodek so pripravili evropski poslanec Franc Bogovič ob sodelovanju Inštituta dr. Antona Korošca (INAK) ter Centra Wilfrieda Martensa za evropske študije (WMCES). Jaana Isotalo, podpredsednica v družbi TVO, ki je letos aprila v omrežje vključila jedrski blok Olkiluoto 3, je dejala, da ima jedrska energija pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij. Poleg tega imajo na Finskem vse, kar potrebujejo za ravnanje z jedrskimi odpadki, najprej za pet, nato za 20 let, imajo pa tudi projekt za končno odlaganje odpadkov. Gradbeno dovoljenje pričakujejo v enem letu.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine