Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Korejci se zanimajo za Studio Moderna

Prevzemi: Posel naj bi bil vreden od 300 do 400 milijonov evrov
Sandi Češko je eden najbogatejših Slovencev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Sandi Češko je eden najbogatejših Slovencev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
31. 5. 2018 | 12:47
31. 5. 2018 | 20:17
4:18
Ljubljana - »Za zdaj nič novega,« je kratek večinski lastnik Studia Moderna Sandi Češko, ki pisanja korejskih medijev noče komentirati. Spletni portal The Investor je objavil, da je korejski vodilni ponudnik trgovskih kanalov CJ O Shopping začel skrbni pregled Studia Moderna. Svoje zanimanje za največje podjetje pri nas, ki se ukvarja s spletno oziroma večkanalno trgovino, je po pisanju spletne strani korejski velikan objavil 24. aprila. Podrobnosti morebitnega posla ni hotel razkriti.
Suzana Kos, Karel Lipnik
Studio Moderna, ki ga vodi Sandi Češko, naj bi korejskega investitorja ocenil kot najprimernejšega novega lastnika, korejski viri pa predvidevajo, da bi lahko bil posel vreden od 300 do 400 milijonov evrov. CJ O Shopping naj bi se za Studio Moderna zanimal zaradi njegovega dobrega poslovnega modela.
Studio Moderna je bil ustanovljen leta 1992 in deluje predvsem v Srednji in Vzhodni Evropi. Njegova prodaja naj bi leta 2016 dosegla 50 milijonov evrov, kar je 18 odstotkov več kot leto prej, je zapisal The Investor. CJ O Shopping pa je največje podjetje za nakupovanje iz domačega naslanjača v Koreji. Želel pa naj bi se razširiti tudi zunaj Azije in postati največji svetovni multimedijski trgovec. Navzoč je že na trgih Kitajske, Malezije, Filipinov, Tajske, Mehike, Indije, Turčije in Vietnama.

Američani naj bi se umaknili

Solastniki Studia Moderna so tudi ameriški investicijski sklad Templeton Strategic Emerging Markets Fund III, ki ga upravlja Mark Mobius, ter Insight Venture Partners in General Atlantic. Že nekaj časa so se pojavljala namigovanja, da se bodo iz kapitala Studia Moderna kmalu umaknili, kot je to običajno pri skladih, ki vstopajo v kapital pred prestrukturiranjem naložb.
Holding Studio Moderna ima sedež na Nizozemskem, posluje v 21 državah, izbrane izdelke prodaja na več kot 130 spletnih straneh ter šestih lastnih televizijskih kanalih.
Zaradi ekonomskih razmer v Ukrajini in Rusiji so Studiu Moderna v zadnjih letih upadli prihodki, kar se je zgodilo prvič v zgodovini družbe. V preteklosti so presegali 400 milijonov evrov, v letih 2015 in 2016 so prihodki upadli po nekaj več kot pet odstotkov. Rusija je še vedno njihov največji trg, Ukrajina je bila do krize drugi trg po velikosti. 

ZA V OKVIR
Slovenski del Studia Moderna je manjši del skupine, ki naj bi po napovedih Sandija Češka iz sredine lanskega leta lani ciljal na okoli pol milijarde evrov prihodkov od prodaje. Letos načrtujejo več kot deset odstotno rast prihodkov do prodaje. Češko je sicer okoli 55-odstotni lastnik skupine, preostanek imajo skladi zasebnega kapitala. Ti so v lastništvu že osem let, kar je zelo dolga doba. Sedež holdinga je na Nizozemskem, deluje pa predvsem v državah srednje in vzhodne Evrope. Zadnji večji manever je lanski nakup poljske družbe Mango Home Shopping TV. Po oceni revije Manager naj bi skupina lani ustvarila 50 milijonov evrov čistega dobička.
CJ O Shopping je korejska družba z enako dejavnostjo kot Studio Moderna, ukvarja se torej s televizijsko prodajo izdelkov. Družba je prisotna predvsem v Azijskih državah in je po prihodkih približno štirikrat večja od Studia moderna. V prvih treh mesecih letos so se prihodki od prodaje medletno povečali za štiri odstotke in dosegli okoli 448 milijonov evrov. Čisti dobiček se je medletno podvojil in znaša 47 milijonov evrov. Delnice CJ O Shopping so uvrščene na borzo, tržna kapitalizacija pa znaša okoli 1,1 milijarde evrov. Lani je skupina dosegla 1,79 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 114 milijonov evrov čistega dobička.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine