Primer Sava RE: Na upravnem sodišču AZN premagala Adris

Hrvati so še vedno neuspešni pri naskoku na zavarovalniško skupino.

Objavljeno
05. december 2018 10.06
Posodobljeno
05. december 2018 10.32
FOTO: Uroš Hočevar
Hrvaška družba Adris, ki si že nekaj časa prizadeva povečati delež v Pozavarovalnici Sava do 33 odstotkov, še vedno ostaja pred vrati slovenske pozavarovalnice. Upravno sodišče, kamor so se po tretji zavrnitvi Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) obrnili Hrvati, je namreč v dveh primerih v celoti pritrdilo odločitvam regulatorja, poroča spletni portal Siol.net.

Upravno sodišče je v zadnjih tednih sprejelo odločitev v dveh od štirih upravnih sporov med Adrisom in Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN).

»Iz sodb, ki smo jih pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, je razvidno, da je sodišče v celoti pritrdilo odločitvam regulatorja,« navaja portal in dodaja, da na sodbi, ki sta ju izdala sodna senata v različnih sestavah, ni mogoča pritožba.
 

Upravno sodišče: Adris iskal luknje v zakonodaji


Iz sodb izhaja, da so v Adrisu v resnici iskali luknje v zakonodaji in brez volje regulatorja in slovenske države poskušali priti do dovoljenja za povečanje lastništva v Savi Re. Primer so gradili na argumentu, da je AZN zavlačeval in o njegovi zahtevi odločil že po poteku zakonskega roka.

Pri tem so po poročanju portala (ne)namenoma spregledali, da je bilo dolgotrajno odločanje posledica prav pritožb pred upravnim sodiščem. Zaradi tega naj bi se po mnenju Adrisa pojavila tako imenovana pravna fikcija pozitivne odločitve; ker AZN naj ne bi pravočasno sprejel odločitve, naj obvelja domneva, da Adris izpolnjuje pogoje za prevzem Save Re.

A Adris upravnega sodišča ni prepričal. Po navedbah sodišča, ki jih povzema Siol, velja ravno obratno. Če regulator morda zamudi z odločitvijo – v konkretnih primerih je odločil v roku –, se šteje, da je ta praviloma negativna.
AZN je Adrisu soglasje prvič zavrnil jeseni 2016 in drugič avgusta lani. Adris je takrat sprožil upravni spor in bil uspešen, saj je upravno sodišče odločbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponvno odločanje.


Hrvati petinski lastniki Save RE


Adris grupa s sedežem v Rovinju je neposredno in prek Croatie Osiguranje nekaj manj kot 19-odstotna lastnica Pozavarovalnice Sava, njuna lastniška deleža pa se skrivata za skrbniškima računoma Zagrebačke banke in Raiffeisen Bank Austria. Družba ima dovoljenje AZN za povečanje deleža do 20 odstotkov.