Skromni podatki trga dela prinesli nov borzni padec v ZDA

Borzni indeski ta teden izgubljajo od tri do štiri odstotke
Fotografija:  Foto Shutterstock
Odpri galerijo
 Foto Shutterstock

Medtem, ko so evropske borze danes večinoma nekoliko okrevale, pa so indeksi v ZDA znova obarvani opazno rdeče. Borzni teden prinaša od tri do štiri odstotni upad indeksov večjih svetovnih borz.

Poleg špekulacij povezanih z razvojem trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, ki jih je razvnela aretacija finančne direktorice kitajskega tehnološkega velikana Huawei, so v ZDA vlagatelje razočarali tudi skromni podatki trga dela. Število delovnih mest se je novembra v ZDA povečalo za 155 tisoč, kar je manj od pričakovanj analitikov (199 tisoč). Nezaposlenost v ZDA ostaja rekordno nizkih 3,7 odstotka.

Indeks ameriških delnic S&P500 je ob odprtju ameriških borz zdrsnil za odstotek in je ta teden izgublja 3,2 odstotka. Slab začetek dneva v ZDA slabša tudi razpoloženje v Evropi. Indeks nemške borze je ob zaključku dneva tik na včerajšnjim izhodiščem in je ta teden izgubil skoraj štiri odstotke.

Delničarji farmacevta Fresenius so ta teden izgubili več kot petino vrednosti naložbe. S tedenskim izkupičkom v Frankfurtu so lahko zadovoljni le delničarji Adidasa. Te delnica so v zadnjem tednu pridobil odstotek vrednosti.

Med pomembnejšimi evropskimi borznimi indeksi je ta teden največ, skoraj 4,3 odstotka, izgubil indeks dunajske borze.

Več iz te teme:

Komentarji: