Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Yaskawa bo postavila tovarno elektromotorjev in elektronskih komponent

Tovarna robotov in nov obrat bosta skupaj dala okoli 500 delovnih mest.
Zdravko Počivalšek, Manfred Stern in Vladimir Prebilič (sedijo z leve) so podpisali pismo o nameri širitve Yaskawine investicije..
Zdravko Počivalšek, Manfred Stern in Vladimir Prebilič (sedijo z leve) so podpisali pismo o nameri širitve Yaskawine investicije..
Nejc Gole
14. 5. 2018 | 16:11
14. 5. 2018 | 17:11
3:14
Kočevje – Ob tovarni robotov, ki jo v Kočevju gradi Yaskawa, bo zrasla nova tovarna japonske korporacije. Tovarna robotov ter obrat za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent bosta skupaj dala okoli 500 delovnih mest.

Predsednik Yaskawe Europe Manfred Stern je z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem podpisal pismo o nameri o širitvi Yaskawine investicije v Kočevju. Kot smo razkrili v soboto, bo vrednost nove investicije med 20 in 30 milijoni evrov, prinesla pa bo med 200 in 250 delovnih mest. »Gre za realizacijo že napovedane druge faze. Tovarna bo delala servomotorje, servoregulacije in inverterje,« je dejal prvi človek Yaskawe v Sloveniji Hubert Kosler.

Po besedah predsednika Yaskawe Europe Manfreda Sterna želijo najkasneje do aprila prihodnje leto kupiti zemljišče ob sedanjem Yaskawinem gradbišču tovarne robotov, proizvodnja pa bi lahko stekla leto in pol oziroma dve leti po nakupu parcele. Japonska korporacija za novo investicijo potrebuje 4,5 hektarja zemljišč. Pred nakupom mora občina še spremeniti občinski prostorski načrt (OPN) Postopki za to tečejo že eno leto, OPN je tik pred javno razgrnitvijo, Vladimir Prebilič pa predvideva, da bi spremembe lahko bile sprejete septembra.

Investicijo bo finančno podprla tudi države, in sicer v podobnem znesku kot prvo fazo, je dejal Počivalšek. Takrat je za 25 milijonov evrov vredno investicijo v tovarno robotov namenila 5,6 milijona evrov. Gradnja tovarne robotov poteka po načrtih, je dejal Kosler: »Razen koliko nam je zagodlo vreme; decembra vihar in februarja visok sneg. To je nekoliko ohromilo gradbišče, a smo uskladili plane z izvajalci, tako da je november še vedno v igri za poskusno proizvodnjo.«

Po njegovih besedah za novo tovarno robotov tudi že usposabljajo kadre. Tudi Stern je izpostavil, da bo velik izziv zagotoviti zadostno število usposobljenih delavcev. Zato so v Kočevju po 17 letih uvedli program strojnega tehnika, za katerega je zelo veliko zanimanje. Dijaki bodo 20 do 30 odstotkov vsebin poslušali v sodelovanju z bodočim delodajalcem, denimo Yaskawo ali drugimi podjetji, je dejal Prebilič.

Občina Kočevje ima sicer deveto največjo brezposelnost med slovenskimi občinami, med njimi je veliko dolgotrajno brezposelnih in Romov. Vendar se na Kočevskem že gradi oziroma je napovedanih več investicij – poleg Yaskawe še podjetja Koles, Gozdarstvo Grča, Rotis in Intersocks – kar bo prineslo 700 novih delovnih mest. »Če bi s takim tempom delala Ljubljana, bi morala v enakem obdobju odpreti 20.000 novih delovnih mest, Slovenija pa 150.000,« je dejal Prebilič.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine