Abanka v devetih mesecih zmanjšala dobiček

Banka je ustvarila 43 milijonov evrov čistega dobička, kar je 37 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.
Objavljeno
10. november 2017 12.00
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Abanka je v devetih mesecih ustvarila 43 milijonov evrov čistega dobička, kar je 37 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Obrestni in neobrestni prihodki banke so nekoliko upadli, banka pa je sprostila precej manj rezervacij, je razvidno iz devetmesečnega poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Čiste obresti so se v okolju nizkih obrestnih mer v medletni primerjavi znižale za osem odstotkov na 54,6 milijona evrov, čisti neobrestni prihodki pa za 18 odstotkov na 37,1 milijona evrov.

Znižali so se na drugi strani tudi operativni stroški poslovanja, in sicer za pet odstotkov na 51,6 milijona evrov.

Banka je v devetih mesecih sprostila precej manj ustvarjenih rezervacij kot v istem obdobju lani. Letos v devetmesečju jih je 7,3 milijona evrov, v istem obdobju lani pa 32,2 milijona evrov.

Dobiček iz rednega poslovanja je upadel za 42 odstotkov na 47,5 milijona evrov, čisti dobiček pa za 37 odstotkov na 43 milijonov evrov.

Bilančna vsota je v primerjavi s koncem 2016 ostala bolj ali manj nespremenjena pri nekaj nad 3,6 milijarde evrov, njen tržni delež po bilančni vsoti pa je bil pri 9,6 odstotka. Znotrajbilančne vsote so se krediti strankam, ki niso banke, v devetih mesecih zmanjšali za 2,5 odstotka na 1,781 milijarde evrov. Pri tem so se zmanjšali krediti podjetjem, povečali pa krediti prebivalstvu.

Denarne vloge strank, ki niso banke, so medtem upadle za vsega 0,1 odstotka na 2,773 milijarde evrov, tudi v tem primeru so se zmanjšale vloge podjetij, narasle pa vloge prebivalstva.

V Abanki so ob objavi rezultatov zapisali, da letos nadaljujejo prestrukturiranje banke in optimiziranje poslovanja ter pospeševanje digitalne transformacije. Zagotavljajo tudi, da je banka visoko likvidna in kapitalsko močna. Količnik skupnega kapitala je bil konec septembra za Abanko 24,7 odstotka.

Abanko mora država skladno z zavezami evropski komisiji v zameno za soglasje za državno pomoč konec leta 2013 in v začetku 2014 prodati do konca julija 2019. Prihodnje leto bo Slovenski državni holding začel postopke za prodajo.