ACH v delitev premoženja, prodaja Adrie Mobil pred vrati

Družba ACH, ki je v lasti Proteja, je sprožila zaključne postopke za delitev premoženja na tri dele.
Objavljeno
13. september 2017 17.01
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Družba ACH, ki je v lasti Proteja, je sprožila zaključne postopke za delitev premoženja na tri dele. V ACH bo ostala družba Adria Mobil, na ACH2 bodo prenesli trgovino z vozili, na ACH3 pa poslovno hotelirstvo. Po tem naj bi francoski Trigano kupil Protej, a bi v njegovem dejanskem lastništvu pristal le ACH z Adrio Mobil.

ACH je predlog delitvenega načrta na tri dele objavil v začetku avgusta. Kot so pojasnili v družbi, je morala načrt potrditi skupščina ACH, ki je to storila prejšnji teden, sledi vložitev predloga za vpis v sodni register, kar je družba naredila danes, izhaja iz objav na Ajpesu. Če ne bo pritožb, bo ta uveljavljen v osmih dneh.

Nato se bo lahko izvršila prodaja Proteja francoskemu proizvajalcu avtodomov, počitniških prikolic in mobilnih hišic Trigano, ki ga sicer zanima nakup novomeške Adrie Mobil, ki prav tako razvija, proizvaja in trži počitniške prikolice, avtodome ter mobilne hišice.

Finance so pisale, da je Trigano za Protej menda plačal okoli 200 milijonov evrov, lastniki Proteja pa naj bi kupnino prejeli deloma v denarju, pri čemer bo Trigano prevzel obveznosti, ki jih ima ACH do ruske VTB banke, deloma v premoženju, saj Francozov hotelski in avtomobilistični del holdinga ne zanima.

Prek družbe Protej so leta 2005 izpeljali menedžerski odkup ACH, med družbeniki pa se je v obdobju reševanja holdinga po pisanju medijev vnel hud spor. Kot navaja Dnevnik, naj bi dolgoletna generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole družbo vodila tudi po francoskem prevzemu.

Po delitvenem načrtu bo ACH2 z avtomobilistično divizijo vodil sedanji generalni direktor ACH Rasto Oderlap, ACH3 z hotelsko-nepremičninsko divizijo pa upravni odbor z izvršnim direktorjem Petrom Krivcem, zdaj prvim finančnikom ACH, ter neizvršnima direktorjema Hermanom Rigelnikom, nekdanjim prvim možem ACH, in Matejem Rigelnikom.