Krka danes odpira novo tovarno tablet Notol 2

Investicija v novo tovarno je ocenjena na več kot 200 milijonov evrov in velja za največjo naložbo Krke v njeni zgodovini.

Objavljeno
03. november 2015 17.45
V. T., gospodarstvo
V. T., gospodarstvo

Ljubljana − Novomeška Krka danes v Novem mestu odpira svojo novo tovarno za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, tovarno Notol 2. Investicija je ocenjena na več kot 200 milijonov evrov in velja za največjo naložbo pri nas v zadnjih letih. Slovesnosti ob odprtju se bo udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Novomeška Krka zdaj proizvede 13 milijard tablet in kapsul na leto, z novo naložbo pa hoče obseg letne proizvodnje povečati na več kot 17 milijard oziroma za skoraj tretjino. Tudi v farmacevtski industriji danes namreč velja, da je za enake rezultate treba narediti več kot prej. Nova tabletna tovarna je v tem pogledu tudi odgovor Krke na razmere na trgih, kjer se farmacevti zadnja leta soočajo s pritiski na nižanje cen zdravil in tudi Krka bo morala za ohranitev sedanjih prihodkov izdelati precej več tablet in kapsul, je pred kratkim povedal predsednik uprave Krke Jože Colarič.

Gradnjo nove tabletne tovarne s površino 55.000 kvadratnih metrov so v Krki začeli leta 2012, proizvodnjo pa poskusno zagnali že v začetku letošnjega leta. V začetku oktobra je Krka predala namenu tudi novi obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 1 v Krškem. Investicija je vredna 85,2 milijona evrov.

Projekt Notol 2 je izvedla Krkina projektna skupina, pri gradnji so sodelovali tudi slovenski dobavitelji. Poleg povečanja proizvodnih zmogljivost med prednostmi nove tovarne v Krki navajajo tudi sodoben proizvodni proces, večjo prilagodljivost proizvodnje, optimizacijo transporta, racionalizacijo skladiščih zmogljivosti in avtomatizacijo. 

V prvem polletju je Krka ustvarila nekaj manj kot 600 milijonov evrov prihodkov od prodaje in dobrih 112 milijonov evrov čistega dobička.