Gorenje, Revoz in Lek so Krki tik za petami

Največji izvozniki: Lani je 137 podjetij v tujino prodalo za 11,26 milijarde evrov blaga, sto jih je izvozilo več kot leto prej.

Objavljeno
02. april 2017 19.59
acr Krka
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Skupina Krka ohranja primat med izvoznimi podjetji v Sloveniji, kaže Delova lestvica največjih izvoznikov, v katero smo vključili 11,258 milijarde evrov prihodkov, ki so jih lani družbe ustvarile s prodajo na tujih trgih. A tri družbe, Skupina Gorenje, Revoz in Skupina Lek, ki so prav tako v tujini prodale za več kot milijardo evrov blaga, so se ji zelo približale.

Skupina Lek, ki je lani kljub več kot štiriodstotni rasti prodaje na tujih trgih (upoštevamo podatke, ki so jih podjetja posredovala lani) nazadovala s tretjega na četrto mesto med največjimi izvozniki, je za Krko zaostala za 24,6 milijona evrov, medtem ko je lani že drugouvrščeno podjetje, Skupina Gorenje (lanska rast je bila nekaj več kot tri odstona), zaostalo za 35,7 milijona evrov, Revoz, ki je bil lani še četrti, pa za 65,8 milijona evrov.

Prav to novomeško podjetje se med četverico lahko pohvali z največjo rastjo v primerjavi z letom 2015, to je dobrih pet odstotkov, s čimer je napredovalo za mesto.

Vsi štirje milijardni izvozniki so sicer lani skupaj na tuje prodali za 135 milijonov evrov več kot leto pred tem in so k skupni vrednosti izvoza na naši lestvici prispevali več kot 38 odstotkov. K za zdaj še začasnim podatkom o skupnem izvozu, ki ga objavlja statistični urad in se je lani povečal za dobro milijardo ter znašal malo manj kot 25 milijard evrov, so ta podjetja prispevala več kot 17 odstotkov.

Povprečno 
desetodstotna rast

Med dvanajsterico največjih izvoznikov, vsi so zunaj meja Slovenije prodali za več kot 200 milijonov blaga, se s posebno veliko rastjo lahko pohvalijo v Skupini Sij. Podjetja znotraj te skupine so v tujini ustvarila okoli 680 milijonov evrov, kar je 17 odstotkov več kot leta 2015; za 12 odstotkov več, oboji nad 220 milijonov evrov, pa so izvozili v LTH Castings ter TAB.


Droga Kolinska, ki na 20. mestu naše lestvice zaključuje skupino podjetij z več kot sto milijoni prihodkov iz tujine, je lani izvoz skoraj podvojila, zmagovalec po tem merilu, ob sicer štiri petine manjšem izvoznem izkupičku, je podjetje Varis, ki je malo manj kot 19 milijonov izvoza lani doseglo po kar 130-odstotni rasti. Med večjimi podjetji, ki so pomembno napredovala na tem področju, omenimo še Bisol na 30. mestu lestvice, ki je lani na tuje prodal za skoraj štiri petine več blaga in od tega ustvaril malo manj kot 73 milijonov evrov prihodkov.

 

 

Če skupino izvoznikov, ki smo jih zajeli v naši analizi, razdelimo na tiste, ki so bili lani na tujih trgih uspešnejši kot leto prej, in one, ki jim je šlo slabše, ugotovimo, da je prvih skoraj tri četrtine, njihova povprečna rast je bila 16-odstotna. Drugih je 32, povprečno se je njihov izvoz zmanjšal za šest odstotkov, med njimi jih je bilo šest, ki so poslovala slabše za deset do 27 odstotkov.

Letos napovedujejo še milijardo več

Delova anketa kaže, da so praktično vsa podjetja, ne glede na velikost in panogo, po izvozno uspešnem lanskem letu tudi v napovedih za letos zelo optimistična. Le deset jih pričakuje manj prihodkov iz tujine, kot so jih ustvarila lani, pri petih od njih naj bi bila razlika minimalna.


 

Uspešnejše leto pričakuje tudi peščica tistih - predvsem gre za manjše izvoznike -, ki so leta 2016 poslovala nekoliko slabše kot 2015. Skoraj osemodstotno rast v povprečju napoveduje 40 podjetij, ki so lani v tujino prodala za več kot 50 milijonov blaga (preostalih pet, ki so še dosegla ta znesek, napovedi ni podalo).

Za lani so poročala o 7,241-milijardnem izvozu, letos napovedujejo 8,285-milijardnega. Odelo z več kot 120 milijoni prodaje na tujih trgih letos pričakuje 172 milijonov, v Siju pa naj bi v tujini prodali še dobrih 120 milijonov več kot lani.

Kaj pa največji štirje, ki so lani presegli milijardo?

Krka in Lek, ki z 1,089 oziroma 1,064 milijarde evrov ustvarjenih prihodkov na tujih trgih zasedata prvo in četrto mesto na naši lestvici, sicer nista navedla svojega letošnjega izvoznega cilja, a zagotovo je to rast. V Gorenju, ki je že nekaj let naš drugi izvoznik, lani pa je po triodstotni rasti na tujih trgih za Krko zaostal za manj kot pet milijonov evrov, letos napovedujejo skoraj osem odstotkov več prihodkov iz tujine, torej 1,168 milijarde.


 

Novomeški Revoz, ki je z 1,071 milijarde izvoza iz tretjega mesta izrinil Lek, pa se mogoče vrača na pota stare slave na Delovi lestvici naj izvoznikov. Podjetje, ki je vse odkar objavljamo lestvico največjih izvoznikov in do leta 2012 (skoraj 20 let) kraljevalo na njej, za letošnje leto napoveduje skoraj 1,6 milijarde evrov prometa na tujih trgih oziroma skoraj 50-odstotno rast.

Glavni trg? Nemčija

Okoli 90 podjetij z naše lestvice svoje izdelke prodaja na najmanj 20 svetovnih trgih. Rekorder je Lek, čigar produkte poznajo v 101 državi, Gorenjeve pa v 90. V najmanj 50 držav izvaža 28 podjetij. Med tiste, ki imajo najbolj razpršene kupce, spadajo Metrel, ki je lani za slabih 15 milijonov evrov izdelkov prodal v 81 držav, RLS Merilna tehnika pa v 65. Nekaj, po prodaji na tuje trge predvsem manjših podjetij, pa stavi na nekaj držav - razen izjemoma sta to Avstrija ali Nemčija.


 

Prav Nemčija je bila najpogostejši odgovor (69 podjetij) na vprašanje, kateremu tujemu trgu je podjetje najbolj izpostavljeno - kar seveda ne čudi glede na to, da so na statističnem uradu izračunali, da je lani že skoraj 21 odstotkov vsega blaga iz Slovenije našlo kupca v tej državi. Več kot 5,1 milijarde prihodkov je pomenilo štiriodstotno rast v primerjavi z letom 2015. Teh 69 podjetij na nemškem trgu realizira 39 odstotkov prodaje v tujini, največ pa od 20 do 30 odstotkov.

Nekoliko večkrat se pojavljajo kot glavni izvozni trgi še Avstrija, Hrvaška in Italija, med državami zunaj Evrope pa Lek, Dewesoft, RLS Merilna tehnika in Izoteh poslujejo največ z ZDA, Goričane največ svojih izdelkov prodajo v Turčiji, Krka in Iskratel v Rusiji, Litostroj jeklo na Japonskem, Fotona pa na Kitajskem, Pipistrel v Indiji, Bisol in Riko v Belorusiji.

Aktivni tudi pri zaposlovanju

Največji izvozniki so lani redno zaposlovali skoraj 84.000 ljudi, skoraj 4000 več kot leto pred tem. Poleg tega je v 56 podjetjih delalo še skoraj 4000 agencijskih delavcev, verjetno so bili tudi v katerem od 12 podjetij, ki na to vprašanje ni odgovorilo. V Gorenju in Krki kot največjih zaposlovalcih je delo skupaj imelo skoraj 22.000 ljudi, v Siju ki je tretji največji, pa 7200.

Več kot tisoč delavcev je še v 12 podjetjih, manj kot sto redno zaposlenih delavcev pa ima 31 izvoznikov. Lani je od 100 do 600 delavcev zaposlilo 12 podjetij, več kot 500 Sij in Kolektor, manj zaposlenih v primerjavi z letom 2015 pa je bilo v 35 družbah, in sicer skupaj 555. Letos se v podjetjih, ki smo jih zajeli v raziskavo, obeta dobrih 3200 zaposlitev.