Laško ponovno v prodajo Mercatorja

Kot je že znano, bodo Laščani ponovno šli tudi v prodajo časopisnih hiš Večera in Dela.

Objavljeno
14. marec 2012 20.25
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana – Pivovarna Laško bo nadaljevala aktivnosti za prodajo 23,34-odstotnega deleža Mercatorja, so na današnji seji sklenili nadzorniki skupine Laško, ki jih vodi predsednik Vladimir Malenkovič.

Sklep o nadaljevanju aktivnosti za prodajo deleža v najboljšem sosedu je bil pravzaprav pričakovan, saj je ta prodaja nujna za sanacijo močno zadolžene pivovarne. Skupaj ima pivovarna do bank kar 377 milijonov evrov dolgov, pri čemer jih skoraj polovica zapade v poplačilo konec marca. Prav tako je večina dolgov kratkoročnih, kar pomeni, da zapadejo v poplačilo v enem letu.

Pivovarna Laško je delež v Mercatorju doslej poskušala prodati dvakrat, vendar sta oba poskusa padla v vodo. »Agrokor je končana zgodba,« pravi Malenkovič. Jutri se izteče tudi pogodba o konzorcijski prodaji večinskega deleža Mercatorja, v katerem so združile moči banke in pivovarna.

To pomeni, da za prodajalce odpade tudi zaveza o skupni prodaji večinskega deleža Mercatorja, vendar si Laščani nočejo zapreti vrat glede morebitnih novih prodajnih dogovorov, je poudaril Malenkovič.

»S sklepom o nadaljevanju aktivnosti za prodajo deleža v Mercatorju nismo opredelili, ali gremo v prodajo sami ali skupaj s še drugimi solastniki. Ne zapiramo si torej možnosti za oblikovanje novega prodajnega konzorcija, prav tako ne prejudiciramo, komu bomo prodali,« je poudaril.

Prodajo deleža v Mercatorju od Laščanov pričakujejo tudi banke upnice. »Še vedno menimo, da mora Pivovarna Laško prodati večje naložbe, ki ne spadajo v njeno osnovno dejavnost,« so poudarili v Novi Ljubljanski banki.

Tudi v NLB, ta je največja upnica pijačarsko-trgovske skupine, poudarjajo, da je naložba v Mercator še vedno naprodaj. »Ker se je potencialni kupec (hrvaški Agrokor, op. p.) umaknil, preučujemo na trgu tudi druge možnosti odprodaje naložbe,« so včeraj sporočili iz NLB.

Največja sistemska banka bo imela odločilno besedo tudi o prihodnosti laške pivovarne, saj ima Laško največ dolgov prav pri NLB. Še drugače: če banke do konca marca ne bodo podprle reprogramov posojil laške skupine, tej v najslabšem primeru grozi stečaj. Nadzorniki in uprava v Laškem kljub temu upajo, da jim bodo bankirji prišli nasproti.

»Po informacijah, ki smo jih danes prejeli od uprave, pogovori z bankami potekajo intenzivno in v pozitivni smeri, določena nerešena vprašanja glede oblikovanja pogodbenega koncerna pa ostajajo z NLB,« je pojasnil Malenkovič.

Prvi nadzornik laške skupine ni hotel govoriti o najbolj črnem scenariju, torej stečaju, poudaril pa je, da bo nadzorni svet skrbno spremljal pogajanja z bankami upnicami. Če bo zaradi morebitnih zapletov pri pogajanjih z bankami potrebno hitro ukrepanje uprave in nadzornega sveta družbe (na primer priprava načrta finančnega prestrukturiranja družbe), se bodo nadzorniki še pred koncem meseca sestali na izredni seji, je poudaril. V NLB pa o izidu pogajanj še nočejo govoriti.

Pivovarna Laško že dlje časa prodaja tudi Delo in prek njega časnik Večer. Ker sta lani obe prodaji padli v vodo, bodo Laščani zdaj poskušali znova poiskati kupce za časopisni del skupine.

Mednarodni razpis za Večer bo Delo objavilo jutri (v tiskani izdaji časnika Delo). Razpis bo večstopenjski oziroma bo potekal fazno, kar pomeni, da bo v prvi fazi sledilo zbiranje nezavezujočih ponudb. Te na Delu pričakujejo do 7. maja, približno 14 dni pozneje, okrog 20. maja, pa bo izšel razpis za prodajo časnika Delo, je napovedal Malenkovič.

Nadzorniki pivovarne so se seznanili tudi z nekonsolidiranimi in nerevidiranimi rezultati skupine za leto 2011.