Lastniki Gorenja o odpoklicu Voljča in Slavinca 9. januarja

Uprava velenjske družbe je na zahtevo treh delničarjev sklicala skupščino delničarjev.
Objavljeno
05. december 2017 16.04
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana - Skupščina, na kateri bodo lastniki Gorenja odločali o odpoklicu dveh nadzornikov družbe - Marku Voljču in Urošu Slavincu, je na zahtevo treh delničarjev sklicana za 9. januar prihodnje leto.

Sklic skupščine in omenjeni odpoklic prvega nadzornika in njegovega namestnika je najprej zahteval delničar Home Products Europe oziroma Philip Alexander Sluiter, nato pa sta se njegovi zahtevi pridružila še Kristijan Floričić in Splitska banka. Skupaj torej 12-odstotkov lastniškega kapitala.

Namesto Voljča in Slavinca, ki se jima mandat izteče prihodnjo pomlad, za nadzornika predlagajo Philipa Sluiterja in Roberta Lična.

Očitki o prijateljskih vezeh

Sluiter je Gorenju, ki ga vodi Franjo Bobinac, javno očital, da ne dosega ciljev iz strategije družbe, zlasti glede razdolževanja, Voljču in Slavincu pa prijateljske vezi z Bobincem, zaradi česar da blokirata spremembe v vodstvu družbe.

Nadzorni svet je očitke o prijateljskih povezavah pa tudi neenotnosti zanikal »Povsem normalno je, da so se skozi dolgoletno delovanje na mednarodnem poslovnem in družbenem področju znanstva predsednika uprave Franja Bobinca in članov nadzornega sveta Gorenja okrepila, odločno pa zanikamo, da bi to kakorkoli vplivalo na razprave in odločitve nadzornega sveta glede poslovanja Gorenja,« so zatrdili. A kot smo razkrili v Delu od leta 2013 z Gorenjem sodeluje tudi podjetje Voljčeve soproge, to je družba Dr. Pendl in Dr. Piswanger, zaradi česar bi lahko bil Voljč v konfliktu interesov inBobincu bolj naklonjen.

Nepredvidljiv skupščinski izzid

Ali bosta morala Voljč in Slavinec predčasno zapustiti nadzorniški stolček je zaradi razpršene lastniške strukture velenjske družbe težko napovedati, saj mora za razrešitev glasovati tri četrtine prisotnih delničarjev. Poleg omenjenih treh delničarjev, ki so sklic skupščine zahtevali, je podporo predlogu že napovedalo Društvo delničarjev GRVG, ki ga zastopa Matej Tomažin.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) pa so že izrazili pričakovanje, da bo uprava družbe ustrezno seznanila vse delničarje z morebitno dodatno dokumentacijo in pojasnili glede omenjene zahteve delničarjev. Hkrati se v VZMD sprašujejo tudi o smotrnosti sklica posebne skupščine, saj je že v začetku maja načrtovana redna skupščina, ki bo morala zaradi izteka mandata odločati o imenovanju novega nadzornega sveta.

Jeziček na tehtnici bo tudi država, ki je prek Kapitalske družbe 16-odstotni lastnik velenjske družbe. Ali zamenjavo podpirajo, še niso razkrili, saj da bodo predlog preučili.