Leto 2014 za Domel najboljše v zadnjih 10 letih

V Železnikih lani z dobičkom in množično inovativnostjo zaposlenih. Za naložbe 6,5 milijona evrov.

Objavljeno
27. januar 2015 17.22
Proizvodnja podjetja Domel 8.7.2013 Železniki Slovenija
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Železniki - Lani je skupina Domel (podjetje Domel v Železnikih, invalidsko podjetje, Domel Energija in podjetje Domel Suzhou na Kitajskem) imela 97 milijonov evrov vseh prihodkov, izdelkov in storitev je prodala za 93 milijonov oziroma 11 odstotkov več kot leta 2013, poslovno leto 2014 je bilo za nas v zadnjih 10 letih najbolj uspešno, so se danes ob obisku ministrov Zdravka Počivalška in Anje Kopač Mrak pohvalili v Železnikih.

V slovenskem delu Domela, ki je eden vodilnih evropskih razvojnih dobaviteljev električnih motorjev za sesalnike, enosmernih motorjev, elektronsko komutiranih motorjev in sestavnih delov, je skoraj 1000 zaposlenih. Na Kitajskem, kjer prav tako proizvajajo puhala in sesalne enote, pa število niha od 50 do 100, ker se prilagajamo naročilom, je pojasnila predsednica uprave Domel Holding in vodja skupine Domel Jožica Rejec.

Lani so v Domelu načrtovali 5,8-odstotno rast obsega prodaje glede na leto 2013, to je na 83 milijonov evrov, in v Domelu Suzhou na šest milijonov evrov, a izteklo se je mnogo bolje, in tako so v Sloveniji prodali za 87,6 milijona evrov, na Kitajskem pa nekoliko pod pričakovanjem, 6,3 milijona evrov izdelkov in storitev namesto dobrih osem milijonov evrov. Čisti poslovni izid je na ravni skupine ocenjen na pet milijonov evrov, dodana vrednost na zaposlenega v slovenskem Domelu se je z 32.214 evrov v letu 2013 dvignila lani na 38.600 evrov, produktivnost se je zaradi avtomatizacije procesov povečala za pet odstotkov, je navedla predsednica uprave.

Štipendirali tudi dijake in študente


V Železnikih so lani tudi precej investirali, in sicer so 6,5 milijona evrov vložili v posodobitve orodij, opremo in nove projekte. Vsak zaposleni se je izobraževal 30 ur, štipendirali so 60 dijakov in študentov in jih uvajali v delo, v t. i. sistem SORA so vpisali 753 predlogov za izboljšave in zaradi uvedenih izboljšav so imeli precej prihrankov. V javnosti je Domel znan kot podjetje, ki je v lasti zaposlenih, bolj natančno povedano, Domel Holding je edini lastnik Domela, zaposleni, bivši zaposleni in upokojenci pa so lastniki upravnega podjetja. Vseh delničarjev je okoli 700. Da se v Domelu odgovorno obnašajo ne le do svojih kupcev, ampak tudi svojih zaposlenih in okolja, potrjujejo tudi podatki za lani, saj so izplačali maksimalni regres in 1000 evrov bruto božičnice, v juniju so povišali plače za tri odstotke, ob praznovanju 40-letnice programa sesalnih enot pa je vsak zaposleni dobil še simboličnih 40 evrov.

»Lani je bil direktni izvoz 87 odstotkov, največji Domelov trg je Nemčija, kamor prodamo 23 odstotkov izdelkov in storitev. Naša pozicija pri kupcih je stabilna in se še utrjuje,« pravi Jožica Rejec. Lani so denimo dobro sprejeli rešitev, ki so jo v Domelu pripravljali dve leti, za novo kompaktno sesalno enoto s 30 odstotki manj vrgrajenega materiala v primerjavi s predhodno generacijo sesalnih enot. Na programu elektronsko komutiranih pogonov pa so pridobili posel za kompaktno integrirano verzijo pogona za prezračevalne sisteme in prav uresničitev tega programa bo velika naloga v letošnjem letu.