Mikrovalovke in plovila v laboratorijih

Slovenski institut za kakovost in meroslovje SIQ za hiter vstop varnega izdelka na trg.
Objavljeno
11. oktober 2017 18.48
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Ljubljana – SIQ je ponosna slovenska ustanova, ki v neizprosni bitki predstavlja pomemben kamenček v mozaiku slovenskih družb pri preboju na svetovne trge, je ob otvoritvi novih prostorov poudaril njen direktor Igor Likar. Danes ne šteje le, kdo ima boljši proizvod, ampak tudi, kdo bo z njim prej na trgu.

In naročnikov storitev Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje (SIQ) ni strah, da bi naleteli na nekorektnost ali zavlačevanje pri preskušanju in certificiranju. Njihovo zaupanje so pridobili, ker so odzivni, neodvisni in nepristranski. Na 5600 površinskih metrih v Ljubljani sedaj na enem mestu delujejo najsodobnejši laboratoriji za preverjanje igralniških tehnologij ter za preskušanja elektromagnetne združljivosti, vplivov okolja, varnosti električnih naprav in strojev, varnosti baterij, fotobiološke varnosti in laserskega sevanja. V SIQ preverjajo informacijske tehnologije in skrbijo za popolno informacijsko varnost – od sistema, preko infrastrukture do aplikacij. Ko se bodo v roku enega leta v prostore preselile še dejavnosti s področij meroslovja in protieksplozijske zaščite, bo to najcelovitejši center preskušanja in certificiranja proizvodov v Evropi, napoveduje Igor Likar.

Storitve za več kot 1400 družb

Doslej je SIQ s svojimi laboratoriji deloval na šestih lokacijah v Ljubljani in njeni okolici, s koncentracijo in fizično povezanostjo 140 zaposlenih strokovnjakov pa bodo še hitreje uresničili pričakovanja gospodarstva. V SIQ se bo besedah Igorja Likarja zavedajo, da je v bitki za osvojitev globalnega trga lahko usoden že dan zamude. V enem letu nudijo storitve več kot 1400 slovenskih družbam, med drugim za Chipollo, Visionet in Gorenje s serijo pralnih strojev, katerih promet v enem letu znaša preko 33 milijard evrov – več kot tretjino celotnega prihodka vseh podjetij v Sloveniji.

Za novo skupno stavbo so skupaj z znantno posodobljeno opremo laboratorijev odšteli 11,5 milijonov evrov, ko bodo vsi skupaj pa bo skupna vsota dosegla 13 milijonov evrov. V zadnjih 20 letih beležijo 12-odstotno povprečno letno rast prihodka, do leta 2025 pa je planirana 10-odstotna letna rast prihodkov.

Nedobičkonosnost omogoča status zavoda, hkrati pa zagotavlja tesno povezavo zavoda s slovenskim gospodarstvom na eni ter potrošniki na drugi strani. SIQ ves dobiček vrača v dejavnost, pravi pomočnik direktorja področja varnosti in elektromagnetike Matej Žontar. Naročniki preizkusov – letno pregledajo okrog 3000 proizvodov – plačujejo storitev SIQ, le-tega pa potem različni deležniki tudi nadzorujejo. Kar dvesto dni v letu – kar je praktično vsak delovni dan – so v SIQ kakšni nadzorniki.

Atesti naprav niso več obvezni, odgovornost pa za neatestirane proizvode prevzemajo proizvajalci, s certifikacijo proizvodov pa so zavarovani. SIQ tudi zato plačuje visoke zavarovalne premije, pri igralniških napravah tako visoke, da jih v Sloveniji niti ni moč zavarovati. Poleg pomembnega igralniškega sektorja so na primer tudi vsi napajalniki tega sveta certificirani pri njih. SIQ je preskusil napajalnike, ki bodo vgrajeni v večino električnih avtomobilov blagovnih znamk Volkswagen, Audi, Porsche, Daimler, Renault, Peugeot in druge.

Pralni stroji in endoskopske naprave

V laboratorijih »mučijo« pralne stroje pri različnih pogojih, preverjajo kako se obnašajo med transportom v različnih vremenskih in predvsem temperaturnih pogojih. Preverjajo trpežnost sodobnih halogenskih avtomobilskih žarometov, ki morajo zdržati več kot 120.000 kilometrov in osem let v različnih vremenskih pogojih od minus 20 stopinj zunaj do plus 40 na drugi strani stekla/plastike in jih ob tisočevrski ceni res ni moč menjati kar vsak dan. Ugotavljajo, kako seva električno plovilo, dvosed, ki dejansko lebdi nad vodo. Preverjajo, ali lahko mikrovalovi pobegnejo iz mikrovalovk, kako se obnašajo električne naprave na dežju, ali je sila praznjenja kopalne kadi primerna, da ne potegne las.

Veliko se ukvarjajo z medicinskimi pripomočki, od zapletenih endoskopskih naprav do bolnišničnih postelj, pri katerih lahko pri bolnikih pride do nepričakovanih, tudi usodnih, položajev. Na različne temperature, občutljivost na udarce in podobno testirajo baterije, ki se lahko spremenijo v petarde, saj jih zelo lahko raznese – in kar dokazuje, da je ob eksploziji elektronskih cigaret kajenje res nevarno.

Igralništvo

SIQ ima partnerje iz več kot 65 držav na vseh celinah, njihove certifikate priznavajo praktično v vseh državah sveta, pridobili so več kot 70 igralniških licenc (so edini igralniški laboratorij na svetu, ki nudi celovite rešitve, saj poleg igralniških storitev nudi tudi preverjanje elektromagnetne združljivosti, električne varnosti naprav ter ocenjevanje sistemov vodenja; so edini evropski in eden od treh vodilnih svetovnih igralniških laboratorijev z licencami za delo na vsaj štirih celinah), so nosilec 11 akreditacij, certificirajo proizvode za 130 držav, skupno so izdali 3000 certifikatov za sisteme vodenja, priglašeni so za 9 direktiv EU, skupno so izdali 5000 certifikatov IECEE CB. Poleg tega izvajajo 150 različnih izobraževalnih programov. So vodilni v Sloveniji na področju izobraževanja za sisteme vodenja in razvijanje odličnosti poslovanja. Letno organizirajo preko 250 izobraževanj za več kot 3000 udeležencev.