Nova tovarna bo najverjetneje v Logatcu

V Logatcu bi tovarno Sumitomo Rubber Industries postavili na območju, kjer že stojijo industrijski objekti.
Objavljeno
11. avgust 2017 14.31
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Čeprav so iz družbe Sumitomo Rubber Industries v četrtek napovedali, da bodo odločitev o lokaciji tovarne medicinskih elastomerov, ki jo nameravajo prek svoje švicarske družbe Lonstroff postaviti v Sloveniji, sprejeli do konca avgusta, je državni sekretar Aleš Cantarutti danes za STA ocenil, da bo ta najverjetneje v Logatcu.

V Logatcu bi tovarno postavili na območju, kjer že stojijo industrijski objekti. Kot je v komentarju četrtkove pridobitve okoljevarstvenega soglasja za projekt Magne Steyr v Hočah še povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Cantarutti, bodo tudi v prihodnje investitorjem vedno najprej ponudili že pozidane lokacije.

Tako je bilo tudi v primeru Magne Steyr, a ima, kot je poudaril Cantarutti, zadnjo besedo investitor. Japonski investitor tovarne medicinskih elastomerov Sumitomo Rubber je tako, denimo, navedel, da sta glavna kriterija za izbiro lokacije za njihovo naložbo velikost zemljišča in bližina avtoceste.

»Iščemo točno to − degradirana območja oziroma območja bivših industrijskih obratov. Mislim, da je v primeru Lonstroffa to idealen scenarij,« je dejal državni sekretar. Napovedal je, da so na ministrstvu že izdelali pregled vseh degradiranih območij in industrijskih con po državi, ki ga bodo predstavili širši javnosti in bo zelo pomemben pri prihodnjem ponujanju lokacij investitorjem.

Čeprav zaključni pogovori glede izbire lokacije tovarne medicinskih elastomerov še potekajo, se že ves čas neuradno najglasneje omenja prav Logatec. Logaški župan Berto Menard je lokacijo ocenil kot idealno. Na mestu, kjer med drugim posluje Hoedlmayr logistika, imajo po njegovih besedah na voljo 13 hektarov zemljišč, za katere se zanima več investitorjev. Prihoda Sumitoma bi bili veseli, saj bi ta prinesel 200 novih delovnih mest.

S tega vidika bi naložbo z odprtimi rokami sprejeli tudi v občinah Komenda in Trbovlje, ki se omenjata med preostalimi možnimi lokacijami. V Trbovlju teh informacij niso hoteli komentirati, medtem ko so v Komendi povedali, da so to, da so menda med možnimi lokacijami, izvedeli iz medijev, ter priznali, da tako velikega zemljišča, kot si ga želijo investitorji, nimajo na voljo.