Slovenci v Nemčiji izpodrivajo Kitajce

Avtomobilska industrija: nemška podjetja iščejo zanesljive partnerje na področju bivše Jugoslavije.

Objavljeno
08. junij 2015 19.48
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana - Slovenska podjetja, v glavnem dobavitelji nemški avtomobilski industriji, med katerimi so tudi Plastika Skaza, Elvez, Vip Virant, Kovit, Rotis in drugi, se danes v Münchnu udeležujejo poslovnega srečanja s 25 večjimi nemškimi podjetji. Po besedah Žige Fišerja iz slovensko-nemške gospodarske zbornice gre za poskus nemške avtomobilske industrije, da bi našla nove dobavitelje iz evropskih držav, ki bi nadomestili dosedanje manj zanesljive kitajske partnerje.

»Poleg delegacije predsednika Boruta Pahorja, ki bo v južni Nemčiji en teden po srečanju, ki ga organizira nemško Zvezno združenje za materialno gospodarstvo, nabavo in logistiko, bo to poslovno srečanje odlična priložnost za slovenska podjetja, da v Nemčiji sklenejo nova poslovna zavezništva,« je povedala predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

Gre za iniciativo nemških, predvsem avtomobilskih podjetij, da bi navezala stike s podjetji na področju bivše Jugoslavije in v Albaniji. Nemci bodo svoje potencialne partnerje iz JV Evrope informirali o tem, kakšne potrebe imajo na področju plastičnih in kovinarskih izdelkov. »Potekali bodo že konkretnejši pogovori zato je veliko možnosti, da bi pogovore sklenili s poslovnim sodelovanjem,« je povedal Fišer.

Priložnost za proizvajalce plastike

Slovensko nemški zbornici se je na dogodek prijavilo okrog 130 podjetij, med katerimi so Nemci izbrali 38 slovenskih podjetij, ki se bodo pridružila 71 podjetjem iz držav jugovzhodne Evrope. Med skupno 109 izbranimi podjetji so slovenska podjetja osvojila pet mest med najboljšimi 10 po izboru organizatorjev dogodka.

Srečanja se udeležujejo tudi predstavniki podjetja Plastika Skaza. »Zaželeli so si nas nemški kupci s področja core poslovanja, ker se ukvarjamo z razvojem in proizvodnjo izdelkov iz polimerov. Na tem trgu imamo odlične reference in verjamemo, da je to lahko prvi korak do še večjega medsebojnega zaupanja. Sestali se bomo z osmimi podjetji, v glavnem s partnerji avtomobilske industrije. Gre za podjetja, ki potrebujejo sistemske partnerje za razvoj novih komponent. V sodobni avtomobilski industriji je vedno več komponent iz plastike. Ta podjetja zato iščejo zaupanja vredne partnerje,« je povedala Laura Rednak iz podjetja Plastika Skaza.

Prihodnji teden v Nemčijo še druga podjetja

Teden dni pozneje, 16. in 17. junija, bodo predsednika Pahorja v München spremljali še predstavniki Cimosa, podjetja Igorja Akrapoviča in Hidrie Rotomatike. Kot so povedali, bodo med drugim obiskali upravni odbor avtomobilskih podjetij Deimler Mercedes, BMW in nemškega lastnika Mahle Letrike, podjetje Mahle.