Za nakup kapitalskih deležev države kar 300 milijonov evrov

Država bo še letos kupila Koto, lastniški scenariji v Petrolu in Gorenju so še negotovi.

Objavljeno
11. oktober 2017 19.32
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Država ne izkazuje le interesa po krepitvi svojega lastništva in vpliva v turizmu, ampak tudi v drugih družbah, kot so Koto, Petrol in Gorenje. Prvega bo država kupila še letos, lastniški scenariji v drugih dveh družbah so še negotovi. Letos je sicer v proračunu za pridobivanje kapitalskih naložb predvidenih kar 300 milijonov evrov.

Potem ko sta Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) na zahtevo vlade od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za 70 milijonov evrov odkupila terjatve do Save in s tem postala njena polovična lastnika in potem ko je država od NLB odkupila še tri odstotke Petrola, se njena krepitev v gospodarstvu nadaljuje.

Poročali smo že, da bo država najbrž še letos od slabe banke kupila 66-odstotni delež v Kotu in tako tam postala glavna lastnica ljubljanske družbe, ki se ukvarja s prevzemom in predelavo različnih vrst živalskih stranskih proizvodov. Koliko bo država odštela za ta delež, še ni znano. Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da se vrednost družbe še preverja in zanjo izvaja skrbni pregled.

Lastniški premiki v Petrolu

Lastniški premiki se napovedujejo tudi v Petrolu, saj je oziroma bo naprodaj skoraj 16 odstotkov delnic. Nova KBM že od septembra išče kupca za dobra dva odstotka delnic te energetske družbe. Glede na to, da je država z letošnjim dokupom Petrolovih delnic utrdila svoj položaj in vpliv v tej družbi, se neuradno omenja, da bi delež NKBM lahko kupil SDH, a se to po naših informacijah ne bo zgodilo. Državni lastniki imajo že zdaj v Petrolu skoraj 33-odstotni delež in s tem nakupom bi presegli prevzemni prag in bi morali dati prevzemno ponudbo za Petrol, kar pa je preprosto predrago.

Kupca za svoj 12,8-odstotni delež v Petrolu naj bi še ta mesec začela iskati slovaško-finančna skupina J&T, do konca leta pa za 1,7-odstotni delež tudi DUTB, ki še ne more povedati, ali se bo pri tem s kom povezovala. Pri tem bo zelo pomembno, ali bodo Slovaki svoje delnice prodali v svežnju ali po manjših deležih.

Za zadnje bi bili nedvomno zainteresirani tuji skladi, zlasti hrvaški, ki že imajo okoli osem odstotkov Petrola. Do deset odstotkov lastnih delnic lahko pridobi tudi Petrol, a kot je mogoče izvedeti, bi družba kvečjemu kupila kak manjši delež, saj bi bilo vse drugo velik finančni zalogaj zanjo. Za Petrol še velja omejitev, da posamični lastnik brez državnega soglasja ne more preseči četrtinskega deleža.

Politika molči o Gorenju

Lastniške spremembe niso izključene niti v Gorenju. Potem ko se ni odločil za prevzem, bi lahko svoj desetodstotni delež prodal Panasonic, dolgoročno pa ni nujno, da bo delničarka družbe ostala International Financial Corporation (IFC). Kad odločitve o morebitnem povečanju svojega 16-odstotnega deleža v Gorenju na 25 odstotkov za zdaj ni sprejel. Ministrstvo za finance pravi, da je to stvar Kada, ali tak nakup podpirata gospodarski minister Zdravko Počivalšek in premier Miro Cerar, pa nam ni uspelo izvedeti. Gorenje je v strategiji upravljanja opredeljeno kot pomembna naložba.

Kot smo že poročali, vsi delničarji Gorenja niso zadovoljni s poslovanjem velenjske družbe. Društvo delničarjev GRVG je, denimo, pred kratkim opozorilo, da družba ne dosega postavljenih finančnih ciljev in da porablja več kapitala, kakor ga ustvari.

Koto in 2DTK

Država je po podatkih finančnega ministrstva letos že porabila za dobrih 20 milijonov od skupaj 300 milijonov, kolikor je v proračunu predvideno za nakupe kapitalskih deležev. Poleg Kota je po njihovih navedbah predviden še nakup Kota in dokapitalizacija družbe 2TDK, s tem da bodo morali biti izpolnjeni zakonski pogoji. Zanjo naj bi država namenila 200 milijonov evrov.